Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İTÜ’de adrese teslim öğretim üyesi alımı kuşkusu

İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) öğretim üyesi alımında ‘’yurtdışı doktora’’ şartı kafaları karıştırdı. İTÜ’de doktora yapanlar bu şartla açılan kadro için başvuramıyor. Bazı kadroların şartları ise çok “özel”.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ), öğretim üyesi alımı için çıktığı ilanda yer alan şartlar hem kafaları karıştırdı hem de “adrese teslim kadro” iddialarına yol açtı. Resmi Gazete’nin 31 Aralık 2020 tarihli nüshasında yayımlanan ilanda, İTÜ’nün pek çok bölüm için öğretim üyesi alacağı görülüyor. Ancak 23 profesör, 25 doçent ve 16 öğretim üyesi istihdam etmeyi planlayan üniversitenin bazı bölümlerde aradığı koşullar kafaları karıştırdı. 

İlandaki kimi bölümlerde, alınacak öğretim üyesi için ‘‘yurtdışı doktora’’ şartı aranıyor. Bu bölümlerden fizik mühendisliği ile deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği, İTÜ’nin aynı bölümünden doktora almış olanları kabul etmiyor. 

Medyascope’un ulaştığı İTÜ Personel Dairesi Başkanlığı, ilanlardaki şartların her seferinde değiştiğini belirtip, ‘‘Yükseköğretim Kurulu tarafından araştırma üniversitesi ilan edildik. Araştırma alanlarımız genişledi bu nedenle konuyu çalışmış akademisyenleri görevlendirmek istiyoruz’’ derken bazı bölümlerde yurtdışında doktora yapmış akademisyen eksiğinin olmasının da bu ilanda etkili olduğunu söyledi. Personel Daire Başkanlığı ayrıca, ‘‘Mesela kutup araştırmalarımıza başlıyoruz. Türkiye’de bu konuda yetkin doktora programları bulmak zor. Bu nedenle yurtdışı şartı koyduk’’ dedi. 

Öğretim üyesi alınması planlanan bölümlerden Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın “çalgı” bölümüne başvuracaklarda aranan özellikler ise bir hayli kafa karıştırıcı. Bölüme başvuruda bulunmak için, ‘‘doçentlik sonrası en az on yıl flüt dersi verme deneyimine sahip ve Fransız müziği alanında çalışmaları olmak’’ şartlarını karşılamak gerekiyor. Konservatuvarın “müzikoloji” bölümüne başvurmak isteyenlerde aranan özellikler ise ‘‘tarihsel etnomüzikoloji, kültürel bellek ve diaspora alanlarında çalışmaları olmak.” 

Başka bir örnek ise İşletme Fakültesi’nden. İşletme Mühendisliği bölümüne alınacak olan profesörde aranan şartlar, ‘‘üretim ve işlemler yönetimi alanında doçent unvanına sahip olup, tersine lojistik ağ tasarımı, proje yönetimi kararlarının modellenmesi ve bulanık risk analizi konularında çalışmaları olmak’’ olarak belirlendi. Bu bölüm için aranan şartlar bu kadar ‘‘özel’’ iken Geomatik Mühendisliği bölümündeki doçentlik ilanına başvurmak için sadece “harita mühendisliği alanında doçent unvanı almak” şartı aranıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler