Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portekiz cumhurbaşkanlığı seçimleri: Mevcut Cumhurbaşkanı de Sousa tekrar seçildi, aşırı sağın yükselişi dikkat çekti

Portekiz’de pazar günü (24 Ocak) yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini mevcut Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa kazandı. Sousa yedi adayın yarıştığı, ülke tarihinin en düşük katılımlı seçiminde oyların yüzde 60,7’sini alırken iki yıl önce kurulan aşırı sağ Chega partisinin lideri Andre Ventura da oyların yüzde 11,9’unu alarak dikkatleri üstüne çekti.

Portekiz İçişleri Bakanlığı’na bağlı Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçlara göre, pazar günü (24 Ocak) düzenlenen ve yedi ayrı adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 60,7’sini alan 72 yaşındaki Marcelo Rebelo de Sousa, ikinci tur seçimlerine gerek kalmadan beş yıl daha görevde kalmayı garantiledi.

İktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) adayı Ana Gomes, oyların yüzde 13’ünü alarak ikinci olurken yalnızca iki yıl önce kurulan aşırı sağ “Chega!” (‘Yeter!’) partisinin adayı Andre Ventura da yüzde 11,9 ile üçüncü oldu.

Seçim Kurulu, 10 milyon 865 bin 10 seçmenin kayıtlı olduğu seçimlerde katılım oranının yüzde 39,49 olduğunu açıklarken bu oran ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimi olarak tarihe geçti. Toplam 6 milyon 530 bin 281 (yüzde 60,7) seçmen oy kullanmak için sandığa gitmedi.

Ülkede ana muhalefette olan Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) eski liderlerinden de Sousa, 2016 yılındaki seçimlerde yüzde 52 oy almış ve cumhurbaşkanı seçilmişti.

Aşırı sağcı Chega partisinin lideri Andre Ventura

Ventura’nın seçim başarısı, Portekiz’de aşırı sağın yerini sağlamlaştırdığını gösterdi. Chega’nın Portekiz Parlamentosu’nda temsil edilmeye hak kazandığı 2019 yılına kadar parlamentoda aşırı sağ parti bulunmuyordu.

38 yaşındaki Ventura hukuk eğitimine sahip ancak ülkede futbol yorumculuğu yaparak ünlenmişti.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.