Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde öğretim üyesi ilanı “rektör talimatı” ile değiştirildi, YÖK “Bu ilan belirli birisi için açılmış” dedi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde (AYBÜ) Aralık 2020’de açılan öğretim üyesi kadrosu ilanında “Güvenlik Çalışmaları” alanında aranan koşullar, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kararıyla “özel” olarak nitelendirilirken ve değiştirilmemesi gerekirken, üniversite yönetimi kendi koşullarını belirledi. Medyascope’un ulaştığı AYBÜ Personel Daire Başkanlığı ise ilandaki şartların rektörün talimatıyla değiştirildiğini söyledi. Öğretim üyesi ilanına başvuran ve ismini vermek istemeyen aday ile Medyascope’tan Hazar Dost konuştu.

“YÖK’ün öncelikli alan olarak belirlediği bölümlerde üniversite inisiyatif kullanamaz”

YÖK’ün öncelikli alan olarak 100 bölüm belirlediğini belirten aday, bu bölümlerde toplamda 2 bin öğrenci olduğunu söyledi. Bu bölümlerin öncelikli olmasının nedeni ise ulusal çapta ihtiyaç olması. Mağduriyet yaşayan öğrenci, bu alanlardan Uluslararası Güvenlik ve Terör alanında öğrenim gördüğünü belirtti. “‘Öncelikli ve özel alan’ olarak başvurduğumuz zaman diğer adaylardan öncelikli olmamız gerekiyor’’ diyen aday, bu bölümlerdeki kabul şartlarını sadece YÖK’ün belirlediğini de dile getirdi.

Fakat AYBÜ, açtığı ilanda YÖK’ün belirlediği şartları değil, kendi şartlarını belirledi. Bu şartlardan biri, İngilizce yeterliliğiydi. YÖK, dil sınavından en az 50 puan alınması şartını koşarken üniversite, bu şartı ‘‘yeterli puanı alması’’ olarak gösterdi.  

Medyascope’a konuşan aday, ilandaki diğer şartları da üniversitenin belirlediğini söyledi. Bu bölümde eğitim gördükleri süreçte, “haritalama” çalışması almadığını söyleyen aday, “Bu şartlar üniversite tarafından koyuldu” dedi. 

YÖK, “Bu ilan belirli birisi için açılmış” dedi

Yaşadıkları mağduriyet sonrası YÖK’e başvurduklarını söyleyen aday, YÖK’teki yetkililerin de kendilerine “Bu kadroyu belirli birisi için açmışlar” yanıtını verdiğini belirtti.  

İlana başvurduğunu söyleyen aday, şartları karşılayamamasına rağmen ön değerlendirmeye kabul edildiğini de söyledi. Aday, süreçle alakalı olarak, “Ön değerlendirmeye kabul edilenlerin listesi ilk açıklandığında ALES’ten 64 alan vardı. Normalde bölümün ALES puanı şartı en az 70. İtirazlarımız sonrası bu kişi kabul listesinden çıkarıldı” diye konuştu.

Medyascope olarak, AYBÜ Personel Daire Başkanlığı’nı arayarak, yaşanan duruma dair görüşlerini sorduk. Daire Başkanlığı, bu ilanı kamuyla paylaşmakla görevli olduğunu belirtirken, “Bu ilandaki koşullar rektörümüzün talimatıyla konuldu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler