Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, İran’a yönelik yeni saldırı planlarının masada olduğunu söyledi

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, salı günü (26 Ocak) yaptığı açıklamada ülkesinin İran’a yönelik operasyonel planlarını yenilediğini ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Tahran ile 2015 yılında imzalayıp 2018 yılında çıkma kararı aldığı nükleer anlaşmaya geri dönmesinin “yanlış” olacağını söyledi.

Kochavi, Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’ne hitaben yaptığı konuşmada, “2015 nükleer anlaşmasına geri dönüş veya çeşitli iyileştirmelerle benzer bir anlaşma düzenlemek, operasyonel ve stratejik açıdan kötü ve yanlıştır” dedi. İsrail Genelkurmay Başkanı Kochavi’nin ABD Başkanı Joe Biden’a yönelik bu sözleri, Vaşington’un İran ile diplomatik ilişkilerinde temkinli adımlar atması için bir işaret olarak yorumlandı. Bir genelkurmay başkanının ABD dış politikaları ile ilgili bu tür yorumlarda bulunması nadir karşılaşılan bir durum olduğu için, bu sözlerin İsrail hükümeti tarafından önceden onaylanmış olduğu ihtimali ağırlık kazanıyor.  

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018 yılında İran ile ABD arasındaki Tahran’ın nükleer programını kontrol altında tutmaya yönelik nükleer anlaşmadan çıkma kararı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

26 Ocak Salı günü Biden hükümetinin dışişleri bakanı olarak ABD Senatosu’ndan onay alan Anthony Blinken, geçen hafta ABD’nin anlaşmaya yeniden katılıp katılmayacağı kararı ile ilgili açıklama yaptı. Blinken, ABD’nin bu kararı vermesinde daha “uzun bir yolu” olduğunu ve önce İran’ın bu anlaşmayı sürdürmek için neler yaptığını görmesi gerektiğini söyledi.

Vaşington’ın İran ile olan nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından İran, anlaşma kapsamında belirlenen uranyum zenginleştirme ya da zenginleştirilmiş uranyum stoku sınırlamalarına uymayacağını söylemiş ve bugüne kadar da uranyum üretiminde kilit sınırları kademeli olarak aşmıştı.

İran her zaman nükleer programının silah üretimi için değil, barışçıl enerji üretimi için olduğunu iddia ediyor olsa da İsrail Genelkurmay Başkanı Kochavi, konuşmasında, atılan bu adımların, son aşamada İran’ı nükleer silah inşa etme kararına yönlendirebileceğini belirtti.

Kochavi, “Bu temel analizin ışığında, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne halihazırda mevcut olanlara ek olarak bir dizi operasyonel plan hazırlama talimatı verdim” dedi ve ekledi: “Uygulamaya karar vermek elbette siyasi liderlere bağlı, ancak bu planların masada olması gerekiyor.” 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.