Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Migros depo işçilerinin eylemleri 25. gününde: “Ücretsiz izinle cezalandırıldık, çocuklarımızın rızkı ne olacak”

Migros’un Kocaeli Şekerpınar’daki deposunda çalışırken sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkarılan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçiler, İstanbul Ümraniye’de, şirketin bağlı olduğu Anadolu Grup Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. İşçi sendikaları da Migros çalışanlarına destek için akşam saatlerinde İstanbul Kadıköy’de toplandı.

Migros’un Kocaeli Şekerpınar’daki deposunda çalışırken sendikalı oldukları gerekçesiyle ücretsiz izne çıkarılan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçiler, 25 gündür eylemde. Eylemlerini İstanul’a taşıyan işçiler bugün (29 Ocak), şirketin bağlı olduğu Anadolu Grup’un Ümraniye’deki genel müdürlüğünün önündeydi.

“Ücretsiz izne, sendika düşmanlığına, mobbinge izin vermeyeceğiz”, “İşçiler açken Tuncay Özilhan’a huzur yok” pankartları açılan eylemde konuşan işçilerden Özkan Yıldız, “Her gün sabah 08.00 akşam 22.30 arası mesai hangi köle düzeninde var? Çalışma Bakanlığı’nın verdiği aylık 272 saati biz iki ayda dolduruyorduk. Hem de üç kuruş maaşla. Dünyanın neresinde bin saat mesai var? Salgın döneminde hiçbir önlem alınmadı. Bunları yönetime bildirdik, bildirdiğimiz için de ücretsiz izinle cezalandırıldık. Çoluk çocuğun rızkı ne olacak?” dedi.

Sendikalardan Kadıköy’de dayanışma eylemi

Migros depo çalışanlarına destek veren işçi sendikaları da akşam saatlerinde, Migros’un Kadıköy Kalkedon’da bulunan mağazası önünde dayanışma eylemi için toplandı. Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), Türkiye Basın, Yayın, Gazetecilik, Grafik-Tasarım, Baskı ve Ambalaj Sanayi İşçileri Sendikası (Basın-İş), Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş), Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev-Tekstil), Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji Sen), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat iş) ve Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası’nın (Limter İş) düzenlediği eyleme polis, ilk başta izin vermeyeceğini bildirdi.

Sendikalar, polisin izin vermeyeceğini söylemesine rağmen alandan ayrılmayıp açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Dev-Tekstil Örgütlenme Sorumlusu Okan Karaçam, koronavirüs  salgınında alınmayan önlemler nedeniyle yüzlerce işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ücretsiz izin uygulamalarının da işçiler üzerindeki baskıyı ağırlaştırdığına dikkati çeken Karaçam, “Ücretsiz izin ile işçilere aylık 1168 TL net ücret İşsizlik Fonu’ndan karşılanarak ödenmekte ve bir ay boyunca işçinin bu ücretle geçinmesi beklenmektedir. Yine bu uygulamayla işçilerin kıdem, ihbar tazminatı hakları dondurulmakta ve SGK emeklilik primleri ödenmeyerek daha geç emekli olmaları da dayatılmaktadır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.