Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sinop-Gerze termik santral direnişinde 37 kişiye toplam 42 yıl hapis ve 63 bin TL para cezası verildi – Elektrik Mühendisleri Odası: “Hukuk güvenliğinin olmadığı bir ülkede halkın kendi haklarına sahip çıkmak için harekete geçmesi en doğal insani haktır”

Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Yaykıl Köyü’nde kurulması planlanan termik santrale karşı mücadele eden ve iş makinelerinin çalışmasını engelledikleri gerekçesiyle yargılanan Gerze sakinlerinden 37 kişi hakkında açılan davanın 32. duruşması salı günü (26 Ocak) yapıldı. Görülen davada hakkında soruşturma açılan 37 kişi için toplam 42 yıl hapis ve 63 bin TL para cezası verildi. Duruşmanın ardından açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), karara tepki göstererek, “Demokratik yönetimlerin temelini oluşturan insanların fikirlerini her türlü platformda dile getirme, gösteri ve yürüyüş yapma hakkını yok sayan bu karar, yeterince yara almış hukuk devletine bir darbe daha indirilmesi anlamına gelmektedir” dedi.

Türkiye’deki en büyük doğa mücadelelerinden biri olarak bilinen Gerze Termik Santral Direnişi’ne katılan vatandaşlara açılan davanın karar duruşması 26 Ocak Salı günü yapıldı. Yargılanan 37 kişi, iş makinelerinin çalışmasını engelledikleri gerekçesiyle toplam 42 yıl hapis ve 63 bin TL para cezasına çarptırıldı.

Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Yaykıl Köyü’nde termik santral kurmak isteyen Anadolu Grubu’nun 24 Kasım 2009 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulunmasının ardından Gerze halkı, doğalarını savunmak için mücadeleye başladı. Birinci inceleme toplantısının ardından Orman Genel Müdürlüğü, termik santral projesinin ormanlık alana kurulmak istendiğini ve baca gazı emisyonlarının Gerze ve Sinop’u olumsuz etkileyeceğini belirterek süreci durdurdu. 2015 yılında da proje, Orman Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

Gerze halkının, doğalarını ve çevreyi korumak için 5 Eylül 2011’de başlattıkları mücadelede iş makinelerini bölgeye sokmayan 37 kişi hakkında, “iş ve çalışma hürriyetini ihlal”, “güvenlik güçlerine görevini yaptırmamak için direnme”, “kamu malına zarar verme”, “arazide kasten yangın çıkarma”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahlı olarak katılmak”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek ve yönetmek” suçlarını işledikleri gerekçesiyle soruşturulma başlatıldı.

“Hakkımızı aramaya devam edeceğiz”

Yedi yıl süren davanın 32. duruşması 26 Ocak Salı günü görüldü. Davada yargılanan 37 kişi hakkında sözkonusu suçlardan toplam 42 yıl hapis cezası verildi.

Yeşil Gerze Çevre Platformu’nun eski sözcüsü Şengül Şahin, karara tepki gösterirken “Anayasanın 56. maddesi gereğince topraklarını korumaktan başka bir şey yapmayan bu insanlar, kendilerine verilen bu cezalara tabii ki itiraz edeceklerdi. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz” dedi.

Gerze halkının yanında ve verilen cezaların karşısında olduklarını belirten Elektrik Mühendisler Odası (EMO) da şu açıklamayı yaptı: “Ülkemizde uzun zamandır halkın, kamusal alanlara ve yaşam haklarına müdahaleye gösterdiği demokratik tepkiler en sert şekilde bastırılmaya çalışılmakta, rant temelli doğa tahribatı toplumsal duyarlılıklar yok sayılarak sürdürülmek istenmektedir. Kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesine rağmen direnişten vazgeçmeyen Gerzeliler’in mücadelesi Türkiye ve dünya tarihine geçen örnek eylemlerden biridir.”

“Halkın güvenliğinin sağlanmadığı ülkede, halkın kendi haklarına sahip çıkması en doğal insani hakkıdır”

EMO açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Hukuk güvenliğinin olmadığı bir ülkede halkın kendi haklarına sahip çıkmak için harekete geçmesi en doğal insani haktır. Bu hakkın yargılanması da kabul edilemez. Demokratik yönetimlerin temelini oluşturan insanların fikirlerini her türlü platformda dile getirme, gösteri ve yürüyüş yapma hakkını yok sayan bu karar, yeterince yara almış hukuk devletine bir darbe daha indirilmesi anlamına gelmektedir.

“Gerze halkının canı pahasına karşı çıktığı Gerze TES, 1.200 MW kurulu güçte yılda 8.700 GWh elektrik üretmek üzere planlanmıştır. Sözkonusu santral bugün faaliyete geçmiş olsaydı, ÇED raporu verilerine göre; yılda 3,1 milyon ton kömür yakacak, bacasından 30.8 ton/saat uçucu kül, 3.4 ton/saat taban külü çıkartacak ve saatte 160.000 m3 soğutma suyu kullanacaktı.”

“Elektrik Mühendisleri Odası olarak, köyünü, toprağını ve suyunu korumak için mücadele eden Gerze halkının ve yaşam savunucularının yanında olduğumuzu belirtir, karara karşı yürütülecek temyiz aşamalarında her türlü desteği vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.