Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boğaziçi protestolarına katılan öğrenciler ile ilgili açıklamalarına Boğaziçili öğrenciden yanıt: ‘‘Öğrenciyiz, bizim kırmızı çizgimiz de ‘haksızlık’’’

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu’ya yönelik tepkiler sürerken Türkiye’nin çeşitli illerinde üniversiteliler, Boğaziçi’ne destek mesajları yayınlıyor. Eylemlere dair AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen yanıtlar ise ‘‘Onlar talebe değil, terörist’’ oldu. Hazırladığı video ile sosyal medyada Erdoğan’a cevap veren Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Sait Sevban Cander, Medyascope‘tan Hazar Dost‘a konuştu.

Cander, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği öğrencisi. Aynı zaman da Fizik bölümünde çift anadal yapıyor. Boğaziçi’ndeki eylemlere, başladığı günden beri katılıyor.

İktidarın tavrı nedeniyle yoğun stres yaşadığını söyleyen Cander, ‘‘Odağımız kalmadı. Sürekli haberleri takip ediyoruz. Arkadaşlarımız mahkemedeyken canlı yayından çıkamıyoruz’’ dedi.

Cander, Boğaziçi eylemlerindeki taleplerinin başından bu yana çok barışçıl olduğunu belirterek, ‘‘Ben Melih Bulu’nun kendi başına karar aldığını düşünmüyorum. Emirleri yukarıdan alıyor’’ diye konuştu. Rektör Melih Bulu’nun atandığı günden bu yana hocalardan ve öğrencilerden destek görmediğini de belirten Cander, ‘‘Geçen gün Bulu, hocalarımızın eylemi için ‘20-30 hoca ortalığı provoke ediyor, ben 100 tane hocayla konuştum bir sorun yok’ diye açıklama yaptı. İlk hafta rektörlük önünde 300 hoca eylemdeydi’’ diye ekledi. Cander ayrıca, ‘‘Bulu bir tane hoca bulsa zaten yardımcısı yapacak. 100 hocayla da konuşup nasıl yardımcı atayamıyor?’’ diyerek Bulu’nun hiçbir şekilde destek görmediğini söyledi.

Eylemlerde polisin orantısız güç uyguladığını düşünen Cander, ‘‘Bunu zaten Kadıköy’de polisin başka bir sivil polisi gözaltına almaya çalıştığı görüntülerde gördük. Bunların direnişimizi kırmaya yönelik olduğunu düşünüyorum’’ dedi. 

Cander, polisin ve rektör Melih Bulu’nun tavrından, öğrencilerin psikolojisinin etkilendiğini de belirtti. Eylemler sürerken Boğaziçi’nde sınav haftalarının başladığını hatırlatan Cander, gözaltıların ve polis müdahalesinin, öğrencilerin eğitim hayatlarını olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüğünü söyledi.

Boğaziçi eylemlerinin ‘‘İkinci Gezi’’ olarak adlandırılmasına dair sorumuza ise Cander, ‘‘Bizim böyle bir amacımız yok. Talebimiz belli ve oldukça barışçıl. Hükümet geri adım atsın ve Melih Bulu istifa etsin, üniversitelerde rektör seçimlerinin geri getirilmesini istiyoruz’’ diye karşılık verdi. 

Boğaziçi’nde süren eylemlere iktidar kanadından da yanıt geldi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçili öğrencileri kastederek, “Onlar öğrenci değil, terörist” derken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘‘Gözaltına alınan öğrencilerin bazıları terör örgütleriyle bağlantılı’’ dedi. Cander ise Erdoğan ve Soylu’nun açıklamalarının çarpıtma olduğunu belirtti: “1 Şubat’ta kampüsten gözaltına alınanların hepsi Boğaziçi öğrencisi. ‘Güvenlik okulun öğrencisi olmayanı zaten içeri almıyor. Gözaltına alınanların hepsi de öğrenci.”

Cander ayrıca, ‘‘Boğaziçi geleneği’’nin haksızlığın karşısında her zaman durduğunu söylerken ‘‘Bizim kırmızı çizgimiz de haksızlık’’ dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler