Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google-Avustralya savaşı kızışıyor: Google, ülkede anlaşmalı olduğu yerel medya kuruluşlarını “News Showcase” adlı platformunda topluyor

Google, Avustralya hükümetinin, Google’ın ana şirketi Alpahbeth Inc. ve Facebook’tan medya kuruluşlarından alınan haberleri göstermeleri karşılığında bu medya kuruluşlarına ödeme yapması talebine karşılık 25 medya kuruluşundan oluşan News Showcase adlı bir haber platformunu bugün Avustralya’da hizmete sundu.

Avustralya hükümeti, 2020 yılının Aralık ayında tıpkı Fransa hükümetinin yaptığı gibi Google ve Facebook’un, yerel haber kuruluşlarının haberlerini göstermeleri karşılığında bu haber kuruluşlarına ödeme yapmalarını talep etmişti. Fransa Rekabet Kurumu, Nisan 2020’de Google ve Facebook’un haber kuruluşlarından topladıkları haberleri, videoları ve fotoğrafları lisanssız olarak dağıttığı ve haber kuruluşları ile bir lisans anlaşması yapması gerektiği kararına varmıştı.  

Fransa gibi, Avustralya hükümeti de Google ve Facebook’un medya kuruluşlarından ücretsiz aldığı haberleri yayınlayarak hem kâr ettiğini hem de haber kuruluşlarının gelirlerini kısıtladığını öne sürüyor. Avustralya hükümetinin Google ve Facebook gibi platformlara karşı getirdiği yasa tasarısına göre Google ve Facebook, medya kuruluşlarından aldıkları içerikleri yayınlamak için ya medya kuruluşlarına gösterim başı bir lisans ücreti ödeyecek ya da Avustralya devleti bu lisans ücretini kendi belirleyip, Google ve Faceboook’u bu ücretlerden sorumlu tutacak. 

Google, 2019 yılında reklam faaliyetlerinden 134 milyar dolar ciro elde etmişti. Avustralya hükümeti, Google’ın bu ciroyu her geçen yıl zorlaşan mali sıkıntılara maruz kalan medya kuruluşları ile paylaşmasını zorunlu kılacak bir yasa getirmek isterken Google, tasarının işlevsel olmadığını ve yarattıkları internet trafiğiyle aslında bu medya kuruluşlarına yardım ettiğini öne sürmüş ve tasarıya tepki olarak Avustralya hükümetine, Google’ın hizmetlerini Avustralya’dan tamamen çekebileceğini açıklamıştı. Avustralya hükümeti bu reste rağmen geri adım atmamıştı.   

Google, Avustralya hükümetinin yasa tasarısının gereksiz olduğunu göstermek için kendisi bir hamle yaparak 25 medya örgütü ile anlaşarak kendi haber platformunu olan Google News Showcase’i Avustralya’da hizmete soktu.

Google ve Alpahbeth Inc. CEO’su Sundar Pichai, Ekim 2020’de yeni Google haber hizmetinin haberlerin evrensel olarak ulaşılabilir kılan ”yeni tür bir haber deneyimi” ve medya örgütlerine yaptıkları 1 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu açıklamıştı.  


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.