Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar, Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti – Mithat Sancar: “İktidar sıkışmışlıktan kurtulmak için toplumu oyalamaya çalışıyor, gündeme getirdikleri anayasa değişikliğinin samimi bir tarafı yok ”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) muhalefet partileri ile görüşmeleri devam ediyor. Bugün HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, beraberindeki heyetle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmezken yalnızca HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıklama yaptı. Hükümetin yeni anayasa çağrısını samimi bulmadığını belirten Sancar, muhalefetin, demokratik hakların kullanılmasında ortak hareket etmesi gerektiğini belirterek görüşme için İYİ Parti’den de randevu talep edeceklerini açıkladı.

Muhalefet partilerine sunduğumuz bir müzakere önerisi çerçevesi var”

Mithat Sancar yeni bir müzakere çerçevesi hazırladıklarını belirterek, Diğer muhalefet partilerine sunduğumuz bir müzakere önerisi çerçevesi var. Bunların muhalefet partileri arasında müzakere edilmesini öneriyoruz. Kendilerine sunduğumuz üç başlık var. Bunlardan birincisi Türkiye’nin özellikle OHAL ile yaşamaya başladığı ağır adaletsizlik hallerini nasıl birlikte tamir edebileceğimiz meselesidir. Özellikle yargı alanında yaşanan sorunların büyük adaletsizlik meselesi haline geldiğini görüyoruz” diye konuştu.

“Kayyum atamaları OHAL ile gelen bir düzenlemedir”

Kayyum uygulamalarının OHAL ile yaygınlaştığını, yerel yönetimlerden özerk kurumlara yöneldiğini ve Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne yapılan atamanın da bununla bağlantılı olduğunu vurgulayan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağır adaletsizlik hallerinin OHAL ile ortaya çıkan örnekleri var. Bunların başında kayyum rejimi geliyor. Kayyum uygulaması belediyelere yönelik olarak OHAL KHK’leri ile getirilmişti. Ama o zaman yapılan başka bir düzenleme vardı. Üniversite rektörlerinin doğrudan cumhurbaşkanlığı tarafından atanmasını getiren bir düzenlemeydi. Yani bugün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin veya öğretim elemanlarının haklı olarak tepki gösterdiği uygulama OHAL ile gelen bir düzenlemedir.”

“Seçim ittifakları gündemimizde yok”

Muhalefet partileri ile yapılan görüşmelerin bir seçim ittifakı anlamı taşımadığının altını çizen Sancar, “Seçim ittifakları gündemimizde yok. Bizim herhangi bir ittifakın parçası olma gibi bir talebimiz ve arayışımız yok, arayışımız demokrasi ittifakıdır. Demokrasi ittifakı için de çerçeve oluşturduk ve bunu siyasi partilere sunuyoruz. Bu çerçeve bir müzakere ve diyalog önerisidir. HDP’nin parlamento için herhangi bir ittifaka da ihtiyacı yoktur” dedi.

“İYİ Parti’den randevu talep etmeyi değerlendiriyoruz”

Sancar, hiçbir muhalefet partisini dışlamak gibi bir düşünceleri olmadığını ve İYİ Parti ile görüşme konusunu da değerlendirdiklerini belirtti: “Bizim İYİ Parti ile görüşme isteğimiz devam ediyor. Resmi talep konusunu değerlendiriyoruz. Bu görüşmelerden sonra o konuda tavrımızı ve kararımızı sizlerle paylaşacağız. Herhangi bir muhalefet partisini dışarıda bırakmak, görüşmemek gibi bir tavrımız yok. Biz Türkiye’de diyalogun, müzakerenin ve tartışmanın demokratik siyasetin temel unsurları olduğuna inanıyoruz.”

“İktidar, anayasa değişikliğinde samimi değil, sıkışmışlıktan kurtulmaya çalışıyor”

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu düşündüklerini belirten Sancar, hükümetin yeni anayasa çağrısını ise samimi bulmadıklarını belirtti. “İktidarın gündeme getirdiği anayasa değişikliğinin bize göre samimi bir tarafı yok. Bunun gerçekten anayasa yapmaya yönelik bir program olarak ortaya konulduğunu düşünmüyoruz. İktidar sıkışmışlıktan kurtulmak için toplumu oyalamaya çalışıyor. Kötü yönetimin faturasının daha fazla konuşulmasını önlemek için gündemi değiştirmeye çalışıyor” diyen Sancar, hükümeti de tasarladığı anayasayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirmeye davet etti.

“Ortak basın toplantıları yapılmaması bizim talebimiz”

Mithat Sancar, demokratik seçimler için de muhalefetin işbirliği yapması gerektiğini vurgularken partilerle yaptıkları görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmemesinin kendi talepleri olduğunu söyledi.

HDP’nin muhalefet partilerine yaptığı ziyaretler önümüzdeki hafta da devam edecek.

HDP heyetinin muhalefet turu, 9 Şubat’ta Gelecek Partisi, 11 Şubat’ta ise Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’ne yapılacak ziyaretlerle devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.