Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soylu’nun “15 Temmuz’un arkasında sadece FETÖ yok, ABD de var” sözlerine ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt: “Üst düzey Türk yetkililerin açıklamaları bütünüyle gerçekdışı”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 2 Şubat Salı günü katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği “15 Temmuz’u FETÖ yapmadı” sözlerinin yankıları sürüyor. Soylu aynı programda önce “15 Temmuz’un arkasında sadece FETÖ yok, ABD de var” demiş, daha sonra yaptığı bir açıklamada da “Amerika’nın 15 Temmuz’un arkasında olduğu apaçık ortada” diye konuşmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, darbe girişiminde Vaşington’un rolü olmadığını vurgulayarak, “Üst düzey Türk yetkililerin tersi yöndeki açıklamaları bütünüyle gerçekdışıdır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın imzasıyla bugün (5 Şubat) yayımlanan açıklamada, Vaşington’un 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini hızla kınadığının altı çizilerek “Üst düzey Türk yetkililerin tersi yöndeki açıklamaları bütünüyle gerçekdışıdır” denildi.

Ned Price

Yapılan açıklamada, “ABD’nin Türkiye’deki gelişmelerden sorumlu olduğuna yönelik bu ve benzeri temelsiz ve sorumsuz iddialar, Türkiye’nin ABD ile NATO müttefikliği ve stratejik ortaklığıyla çelişmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Soylu’nun sözleri “bu ve benzeri temelsiz ve sorumsuz iddialar” olarak nitelendirildi ve suçlamaların “bütünüyle gerçekdışı olduğu” kaydedildi.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2 Şubat Salı günü Haber Global kanalında katıldığı programda “15 Temmuz’u yapanlar sizi rahat bırakırlar mı?  FETÖ mü yaptı 15 Temmuz’u? 15 Temmuz’u FETÖ yapmadı, sizi rahat bırakmazlar” demişti. Soylu, programın devamında “FETÖ mü yaptı sadece diyorum. 24 saat içinde çıktım söyledim. ‘Nerede duruyor FETÖ?’ dedim” diye konuşmuş, programın sunucusu Candaş Tolga Işık’ın “Amerika?” sorusunu da “Bitti” diyerek yanıtlamıştı.

Soylu’nun katıldığı programdaki “15 Temmuz’u FETÖ yapmadı” sözleri sosyal medyada çok konuşulmuştu. Soylu, tartışmaların ardından Hürriyet gazetesine verdiği röportajda programdaki sözlerine şöyle açıklık getirmişti: “Ne kastettiğim belli, yaptığım açıklamanın hemen arkasından söylüyorum. Orada söylediğim çok açık bir şey var, ben bunu defalarca söyledim. ‘Bu darbenin arkasında Amerika vardır’ dedim. Amerika’nın 15 Temmuz’un arkasında olduğu apaçık ortada. Onların talimatıyla bunu icra eden de FETÖ.”

Soylu, bu sözlerine gerekçe olarak da Interpol’ün Türkiye tarafından FETÖ hakkında yapılan “yüzlerce başvuruyu” reddetmesini göstermişti.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.