Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi: Ocak ayında en az 199 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2021 yılı Ocak ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayımladı.

Raporda, salgın sürecinde Türkiye’nin ucuz işgücü cenneti olarak uluslararası sermayeye pazarlamaya çalışıldığı için işçilerin daha çok çalıştırıldığı belirtildi.

“Çarklar dönsün” anlayışıyla işçi kırımının meydana geldiğini vurgulayan İSİG Meclisi, “Yasalarla, yönetmeliklerle, fabrikalara özel faaliyet izinleriyle, kapalı devre çalışma sistemiyle ve teşviklerle patronlar semirtilirken, işçilere sefalet ücreti reva görülüyor” dedi.

Koronavirüs salgınının adım adım bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğü belirtilen raporda şöyle denildi: “11 Mart – 31 Ocak salgın sürecinde sermayeyi koruyan, üretimin her ne olursa olsun devamlılığına dayanan ‘çarklar dönsün’ anlayışı ile işçi sınıfını sürü bağışıklığına iten politikalar, virüsün işyerlerinde ve işçi mahallelerinde hızla yayılmasına neden oldu. Bu dönemde Kovid-19 nedeniyle onbinlerce işçi hastalanırken tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 823 işçi çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetti.”

Raporda, sağlık emekçilerinin hayatlarını kaybetmelerinin “yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının da bir sonucu olarak görüldüğü” belirtildi.

Rapordan öne çıkanlar şöyle:

-Ocak ayında en az 199 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi.

-Ölümlerin yüzde 41’i koronavirüs, yüzde 17’si trafik-servis kazası, yüzde 9’u da ezilme ve göçük kaynaklı.

-Ocak ayında yaşamını yitirenler işçilerin 13’ü kadın, 186’sı ise erkek. Kadın işçi ölümleri tekstil, eğitim, ticaret, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

-Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Ocak ayında bir çocuk işçi can verdi.

-Hayatını kaybeden işçilerin 71’i, 51 yaşın üstündeydi. Bu kişiler çiftçiler ve esnaf ile kimya, büro, eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.

-Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen işçi bilgilerine de yer verildi. Ocak ayında dokuz göçmen işçi yaşamını yitirdi.

-Ölen işçilerin 14’ü sendikalıydı. Sendikalı işçiler maden, deri, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.