Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nı açıkladı: “2023 sonunda yerli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a sert ineceğiz”

Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın tanıtımı, Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde bugün (9 Şubat) yapıldı. Yaklaşık iki saat süren programda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, on yıllık Milli Uzay Programı’nın on hedefini açıklarken 2023’te Ay ile ilk temasın hedeflendiğini, son aşamada ise uzaya insan gönderilmesinin planlandığını söyledi.


Recep Tayyip Erdoğan, tanıtım toplantısında sözlerine “Her alanda olduğu gibi uzay çalışmalarında da çok daha güçlü bir Türkiye var. Kendi imkânlarımızla ürettiğimiz ve 2012 yılında uzaya fırlattığımız GÖKTÜRK-2 bunun ilk örneklerindendir. Şimdi sırada GÖKTÜRK-3 var. Her şartta yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilecek bu uydumuzun planlama çalışmalarına devam ediyoruz. İlk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İmece’nin de entegrasyon işlemleri tamamlandı, testleri sürüyor. İnşallah 2022’de bunu da uzaya fırlatacağız” diyerek başladı. Türkiye’nin uzaydaki hak ve hukukunun korunacağını belirten Erdoğan, on yıllık Milli Uzay Planı’nın on hedefini şöyle sıraladı:

1- “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek

İnşallah Ay’a gidiyoruz. Bu hedefi iki aşamada tamamlayacağız. 2023 sonunda yerli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz. 2028 yılındaki ikinci aşamada ise aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı kendi milli roketlerimizle gerçekleştirmek istiyoruz. Bu aşamayı da tamamladığımızda Ay’da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkelerden biri haline geleceğiz. Hazırlıklarına başladığımız Ay programı bir kaldıraç görevi görecektir. Bu program otomobilden yapay zekâya kadar birçok alandaki çalışmaya zemin oluşturulacak.

2- Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edecek ticari marka ortaya çıkarmak

Uydu üretim kabiliyetlerini, Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonunda kurulacak olan tek bir milli şirketle çalışmalarımızı güçlendireceğiz. Tek çatı altında, uydu üretim alanında tüm imkânlarımızı daha verimli şekilde kullanacağız. Bu sayede dünyadaki uydu pazarında daha fazla pay elde etmeyi planlıyoruz.

3- Türkiye’ye ait bir bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek

Sivil ve askeri amaçlı navigasyon araçlarına yalnızca altı ülke sahip. Bu sayede savunma, şehircilik ve otomobil başta olmak üzere kendi navigasyon sistemlerimizi geliştireceğiz. 

4- Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak

Uzayda bağımsız güç olmanın yolu erişimden geçiyor. Bir uzay limanı işletmesine sahip olacağız. Uzay limanımızı en uygun coğrafyalardaki müttefik ülkelerle kurmayı planlıyoruz.

5- Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak.

6- Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konumunda daha ileri seviyeye taşımak.

Bu misyona yönelik altyapılarımız mevcuttur. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ile Doğu Anadolu Gözlemevi’ni birbirine entegre ederek tek bir ulusal araştırma altyapısı haline dönüştüreceğiz.

7- Ülkemizde uzay sanayi ekosistemini geliştirmek

Savunma sanayiinde elde ettiğimiz başarıları uzay alanına taşıyacak bir ekosistem oluşturacağız. Kısa sürede yeni başarılar çıkacak.

8- Bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmak

Türkiye’yi uzay teknolojilerinin tüm alt bileşenleriyle buluşturan bir bölge kuracağız. Yatırım yapacak firmaları destekleyeceğiz.

9- Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek

Bu yolculuğun vazgeçilmezi insandır. Toplumumuzda uzay farkındalığını artırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kuruluşlarımızla özel programlar oluşturacak, bu alandaki nitelikli insan kaynağımızı artıracağız.

10- Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek

Eminim ki pek çok kişi bu hayali kurarak büyümüştür. Hatta belki bu hayalini sürdürenler vardır. Hatta ve hatta belki bayanlardan bile ‘Ben adayım’ diyenler vardır. Uzaya gitme niteliklerine sahip bir kişiyi gönüllüler arasından seçerek gerekli eğitimleri almasını sağlayacak ve uzaya göndereceğiz. Bu sayede Uluslararası Uzay İstasyonu’nun altyapısından yararlanarak bilimsel deney yapma imkânına kavuşacağız. Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık “astronot” ya da “kozmonot” kelimelerine Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.