Çin ve Hindistan, aylar süren anlaşmazlıktan sonra Batı Himalayalar’daki Ladakh bölgesinden askerlerini karşılıklı olarak çekme konusunda anlaştı. Bölge, her iki ülke tarafından eşzamanlı olarak boşaltılmaya başlandı.
Himalaya Dağları’nın batısında bulunan Ladakh bölgesindeki sınır anlaşmazlığı, iki ülke arasında krize sebep olmuştu. Bu hafta, her iki ülkenin de savunma bakanları tarafından yapılan açıklamaların ardından Çin ve Hint askerleri eşzamanlı olarak bölgeden çekilmeye başladı.
Gerilim, geçen yıl mayıs ayının başlarında Hintli yetkililerin, Çinli askerlerin Ladakh’ta üç farklı noktada sınırı ihlal ettiklerini ve ihlalle ilgili sözlü uyarıları görmezden geldiklerini söylemesiyle başlamıştı. 15 Haziran gecesi 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışma ise sınır bölgesinde 45 yıldır yaşanan ilk ölümcül çatışma olmuştu.
Hindistan ve Çin, geçmişte yine sınır konusunda anlaşmazlığa düşmüş ve 1962’de iki ülkenin birlikleri bölgede karşı karşıya gelmişti. Çıkan çatışmalarda çok sayıda asker hayatını kaybederken taraflar bir ateşkes imzalayarak gerginlikten önceki sınırlarına çekilme kararı almıştı.
Hindistan’ın 2019 yılının Ağustos ayında Keşmir bölgesindeki Cemmu ve Keşmir’in statüsünü değiştirmesi ve bölgenin haritasını yeniden çizmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen bölgeye, her iki ülke de bugün Fiili Kontrol Hattı (LAC) olarak tanımlanan Hint-Çin sınır hattı boyunca on binlerce askerini konuşlandırmıştı.
Yakın zamanda iki ülkenin askeri heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda bölgede barışı koruma ve bölgeyi istikrara kavuşturma kararı çıksa da LAC sınır hattındaki belirsizlik çözüme kavuşabilmiş değil. Hindistan’a göre Hint-Çin sınırı 3 bin 488 kilometre iken Çin, bu sınırın yaklaşık 2 bin kilometre uzunluğunda olduğunu öne sürüyor.
Kaynak: The Guardian
Derleyen: Hande Sena Kandemir