Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İç ısıtan görüntüler”deki evsiz vatandaşlar Medyascope’a konuştu: “Acıkınca yatıyorum, açlık hissini uyuyunca hissetmiyorsun”

İstanbul’da hızla soğuyan hava sonucu yedi tepeli şehir, beyaza büründü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), soğuklara karşı vatandaşları uyarırken, sokakta yaşayan vatandaşlar için barınma alanları oluşturmaya çalışıyor. Fakat tüm hazırlıklara rağmen hâlâ sokakta yaşayan insanlar var. Bazı medya kuruluşları, soğukta sokakta kalan vatandaşların fotoğraflarını, “iç ısıtan görüntüler” diye paylaşırken Medyascope‘tan Hazar Dost ve Sedat Elbasan, işin gerçek muhataplarıyla sokaktaki yaşamın zorluğunu konuştu. 

Haber: Hazar Dost & Sedat Elbasan

Gün içinde binlerce insanın geçtiği Taksim alt geçidinde, Hüseyin’in yanına gittiğimizde onun dışında altı-yedi kişinin daha sokakta yaşadığını görüyoruz. Kimi yıllardır, kimi ise daha az süredir sokakta yaşıyor. Hüseyin, “Sokakta yaşamak zaruridir. Bize bir iş, yaşayacak bir yer verseler mutlu mutlu yaşarız” diyor. Çoğu evsiz de aynı fikirde. İBB ekiplerinin, kendilerine sıcak barınma alanı sağlamak için arada sırada yanlarına gelip teklif sunduklarını belirten Hüseyin, “Bize yardım etmek isteyenlerin bazılarını kabul etmiyoruz. Bazıları bir yemek getiriyor, bir haftalık. Kokuyor” diye konuşuyor. 

Bazı medya kuruluşlarında “iç ısıtan görüntüler” başlığıyla yayınlanan fotoğraf, Hüseyin ve arkadaşlarının yaşadığı yerde çekilmiş. Hayvanlarla çok güzel anlaştıklarını söyleyen Hüseyin, “Bazen geliyor buraya, beraber uyuyoruz. Bazen yemek veriyoruz” diyor. 


Taksim civarında kendileri dışında sokakta yaşayan başkaları var mı diye sorduğumuzda Hüseyin, hepimizin çokça ziyaret ettiği lokasyonlarda yaşayan insanları sıralamaya başlıyor.

Taksim Meydanı’ndan Cihangir’e doğru yürürken, iki dükkan arasında yaşayan 19 yaşındaki Abdullah‘ın yanına gidiyoruz. Abdullah bir yıldır sokakta yaşıyor. Annesi, onu doğururken hayatını kaybetmiş. Babasının ise nerede olduğunu bilmiyor. 18’ine kadar çocuk esirgeme yurdunda kalan Abdullah, şimdilerde Cihangir taraflarında yaşamaya çalışıyor. Sokakta çok arkadaşı olduğunu söyleyen Abdullah, “Küçük çocuklar var abi. Küçücük kız çocukları var. Beraber yaşıyoruz” diye konuşuyor.  

Abdullah

Abdullah, yaşadığı yeri, yağmur ve kar yağdığında su bastığını söylüyor. Yatmak için hangi kapıya gitse de kovuluyormuş. Apartmanlara yatmak için girdiğinde ise defalarca hırsız sanılıp, polise ihbar edilmiş. Yaşadıklarını, “Kimse sizin gibi değil abi. Korkuyorlar bizden, çekiniyorlar. Bizi tanısalar anlarlar abi” diye anlatıyor.  

Yemek ihtiyacını nasıl giderdiğini sorduğumuzda ise Abdullah, “Bazen yattığım yere bırakıyorlar. Bazen hiç olmuyor. O zaman yatıyorum. Yatınca açlık hissini hissetmiyorsun” diyor. 

Saadet Partisi’nin hazırladığı “İstanbul’da Evsiz İnsanlar Raporu”na göre, kentte 8 binden fazla evsiz insan yaşıyor. İBB, soğuk günlerde bir kısmına sıcak bir yatacak yer sağlamaya çalışıyor fakat yetersiz kalabiliyor. Çok yaygın olmasa da bazı sivil toplum kuruluşları sokakta yaşayan insanların günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. İstanbul’un kent merkezlerinde yaşamaya devam eden binlerce evsiz, iç ısıtan görüntülerde gördüğümüz kadar rahat bir hayat yaşamıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler