Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Kadıköy Belediyesi işçileri grevde: “Toplu iş sözleşmesini imzalamak için işçilerin ‘Bu ücret uygundur’ demesi gerekir”

İstanbul Kadıköy Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca 2 bin 300 belediye işçisi 16 Şubat itibariyle greve başladı. 

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, konuyla ilgili Medyascope’a konuştu. 

TİS görüşmelerinde 81 maddenin 70 maddesi üzerinde anlaştıklarını belirten Arıkan, “Ücretleri ilgilendiren 11 madde üzerinde anlaşma sağlayamadık. Belediye yönetimi, işçinin kabul edebileceği noktaya yanaşmadığı için greve çıktık. Gece 24’ten itibaren belediyenin 13 noktasında grevdeyiz” dedi.

Taban ücretinin olmazsa olmaz talepleri olduğunu söyleyen Arıkan, “Asgari ücretin altında ücretler alıyoruz. İnsan onuruna yakışan bir taban ücret belirlenmeli. Yıllık çalışma şartlarıyla belirlenecek kıdem zammı ile net bir noktaya getirmek istiyoruz. Sözleşmeyi imzalamak için işçilerin ‘Bu ücret uygundur’ demesi gerekir” diye konuştu.  

Dış Temizlik Bina İçi Baştemsilcisi Olcay Eyvel de Medyascope’a konuştu. 14 yıldır Kadıköy Belediyesi’nde çalışan Eyvel, “Aldığımız para asgari ücretin altına düşüyor. Son dört yıldır düzgün zam almadık. Yüzde 4 ile idare ettik. Son altı ayda onu da alamadık” dedi. 

Grev dışında bir şanslarının kalmadığını belirten Eyvel, “Geçen yılki zammı katarak 3 bin 100 olarak bize verdiler. Biz de bunu kabul etmedik” diye ekledi.  

Başkan Odabaşı: “Teklifimiz en düşük ücretliye yüzde 38 zamdır”

Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, greve ilişkin bugün Twitter hesabından açıklama yaparak şu mesajı paylaşmıştı: “Teklifimiz merkezi hükümetin işçiye verdiği AGİ (asgari geçim indirimi) dahil 2 bin 825 lira 90 kuruşluk asgari ücretin üzerindedir. İşçilerimizin eline geçecek toplam net gelir, ikramiyeler hariç en düşük 4 bin 972 liralık teklifimiz, sendika temsilcileri tarafından kabul edilmemiştir. Teklifimiz en düşük ücretliye yüzde 38 zamdır.”

Genel-İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada ise Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın sosyal medyadaki paylaşımında dile getirdikleri kabul edilmeyerek, son müzakere masasında kendilerine 3 bin 200 TL maaş ve yüzde 7 zam teklif edildiği savunuldu.

Belediyeden kendilerine teklif edilen zammı reddeden ve grev kararı alan Genel-İş Sendikası’ndan bir yetkili, Medyascope‘a konuşarak belediyeden çağrı gelmesiyle yeniden masaya oturacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.