Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadıköy Belediyesi’nde grev sürüyor: Sendika günlük taban ücretin 170 lira olmasını istiyor, belediye 94 lira teklif ediyor

İstanbul’un Kadıköy Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca 2 bin 300 belediye işçisi dün gece (16 Şubat) greve başladı. 

TİS görüşmelerinde 81 maddenin 70’i üzerinde anlaşan taraflar, ücretlere ilişkin 11 maddede uzlaşma sağlayamadı. 

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işçilere 4 bin 972 TL teklif edildiğini fakat sendikanın kabul etmediğini duyurdu. Sendikaya göre ise belediye bu ücreti hesaplarken yol ve yemek ücretini de içine katıyor. 

Sendikanın talebi 170 TL günlük taban ücret ve yüzde 19 zam oranıyla aylık 6 bin 69 TL’yi buluyor. Bu talebin müzakereye açık olduğunu belirten sendika, belediyenin en fazla 3 bin 200 TL ve yüzde 7 zam teklif ettiğini öne sürüyor. Belediyenin masada önerdiği ücret ise 3 bin 444 TL’ye denk geliyor.  

Sendika:  4 bin 972 lira teklif gelmedi

Görüştüğümüz Genel-İş Sendikası yetkilileri, Başkan Odabaşı’nın açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, yapılan hesaplamada günlük 35 TL’den ayda 770 TL yemek parasının ve aylık 350 TL yol parasının hesaba katıldığını söyledi.  Hesaplamaya göre yol ve yemek parası çıkarıldığında işçilere yapılan teklif 3 bin 852 TL oluyor.  Bu ücrete, işçilerin yıl boyu aldıkları ek ödemeler (yakacak yardımı gibi) dahil.  

Sendika yetkilileri, işçinin çalışırken yediği yemeğin parasının ve işe gelirken ödediği ulaşım ücretinin hesaba katılmasının çarpıtma amaçlı olduğunu öne sürüyor.

Belediye 3 bin 200 TL ve yüzde 7 zam teklif etti

Genel-İş Sendikası yetkilileri, belediye tarafından kendilerine müzakere masasında 3 bin 200 lira ve yüzde 7 zam teklif edildiğini, en düşük günlük taban ücretin de 94 TL olarak önerildiğini belirtti.  

Sendikanın taban ücret talebi: 170 TL

TİS görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubesi’nin talebi, taban ücretlerin günlük net 170 lira olması ve ilk yıl yüzde 19, ikinci yıl yine yüzde 19 zam yapılması. Ayrıca yıllık 90 gün ikramiye talep ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.