Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, Avustralya’daki kullanıcıların haberlere erişimini engelledi – Avustralyalı yayıncıların içerikleri, ülkede görüntülenemeyecek

Facebook, Avustralya’daki sosyal medya yasasına karşı, ülkedeki kullanıcıların haber içeriklerine erişimini kesti. Böylece sadece haber içerikleri değil, Avustralya devlet kurumlarının da Facebook sayfaları erişime kapatılmış oldu.

Facebook, Avustralya hükümetinin yeni düzenleme tasarısına misilleme yaparak Avustralyalı kullanıcıların, ülkedeki ve dünyadaki haberlere ulaşımını engellediğini duyurdu. Facebook tarafından yapılan açıklamada, Avustralyalı yayıncı kuruluşların Facebook’ta haber içeriği yayımlamaya devam edebileceği ancak bağlantıların ve gönderilerin Avustralyalılar tarafından görüntülenemeyeceği ve paylaşılamayacağı belirtildi. Buna ek olarak, ülke dışındaki kullanıcıların da Avustralya haberlerini paylaşamayacağı aktarıldı.   

Facebook, sadece haber içeriklerini değil, Avustralya devlet kurumlarının Facebook sayfalarını da erişime kapattı. Yasaklanan haber içeriklerinde Facebook’un kendi sayfası da bulunuyor.

Facebook tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sunulan yasa bizi zor bir karar almaya itti. Ya yayıncılarla olan ilişkimizin gerçeklerini görmezden gelerek yasaya uyacak ya da Avustralya servislerimizde haber paylaşılmasına izin verilmesini durduracaktık. Üzülerek ikincisini tercih ediyoruz” denildi. 

Sınırlama haberi sonrasında Avustralya Federal Hazinesi Başkanı Josh Frydenberg, Facebook’un patronu Mark Zuckerberg ile yapıcı bir görüşme yapıldığını duyurdu. Frydenberg görüşme sonrasında, “Bir yol haritası bulabilmek için çalışıyoruz, temasta kalacağız” dedi.

Ne olmuştu?

Avustralya hükümeti, 2020’nin Nisan ayında, Google ve Facebook’un Avustralyalı medya şirketlerinin ürettiği haberler için ödeme yapmasını zorunlu kılan bir sosyal medya yasa tasarısının üzerinde çalışmaya başlamıştı. Federal Hazine Başkanı Josh Frydenberg, Avustralya’nın, sosyal medya devlerinin orijinal haber içeriği için ödeme yapmak zorunda kalacağı dünyadaki ilk ülke olacağını söylemişti.

Avustralya hükümetinin bu hamlesine karşı Google, yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Avustralya’daki ana arama motorunu kapatacağını açıklamış, Facebook da haber paylaşımını engelleyeceği tehdidinde bulunmuştu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.