Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı, İSTAHED Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur hakkında soruşturma başlattı – Tamur: “Soruşturmanın sebebi bir hastayı maske takması için uyarmam ve maske takmadan aile sağlığı merkezine girmesine izin vermemem”

Sağlık Bakanlığı, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur hakkında, geçen ağustos ayında İstanbul Pendik’teki bir aile sağlığı merkezinde bir hastaya maske takmasını söylediği ve maskesiz bir şekilde içeri girmesine izin vermediği için soruşturma başlattı. Hakkında açılan soruşturmayı Medyascope’a değerlendiren Tamur, “Henüz ifademi vermedim. Hastaya ‘Maske tak’ demenin soruşturmaya tabi bir konu olmaması gerekir” dedi. 

Haber: Sedat Elbasan & Edanur Tanış

Ağustos 2020’de, İstanbul Pendik’te bulunan Perihan Yaşar Akarsu Aile Sağlık Merkezi’ne gelen bir hastayı merkeze girdiği esnada maske takmadığı için uyardığını anlatan, Tamur, “Hasta işinin çok kısa süreceğini ve hemen girip çıkacağını söylemişti. Maske takmak hem bizim hem Sağlık Bakanlığı’nın hem de artık dünyanın bir kuralı olmuş durumda. İçerisi zaten kalabalıktı. Kendisini maskesiz içeriye alamayacağımızı söyledik. Böyle bir şeyin tartışılması bile mümkün değil” diye konuştu.

Hakkında soruşturma açıldığını öğrendiğinde soruşturmanın konusu hakkında bir fikre sahip olmadığını dile getiren Tamur, “Yazılı bir şekilde ifadeye davet edildim. Ben de yazılı bir şekilde, konuyu bilmediğimi ve bu yoğun dönemde ifade vermeye gelemeyeceğimi söyleyerek konuyu mümkünse yazılı olarak bana iletmelerini rica ettim” dedi. 

Dr. Tamur’un İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden öğrendiğine göre, hakkında soruşturma başlatılmasının sebebi ise maske takmayan hastayı uyarmak ve maskesiz bir şekilde aile sağlığı merkezine girmesine izin vermemek.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur

Hastaya ‘Maske tak’ demenin soruşturmaya tabi bir konu olmaması gerekir”

Müdürlüğün maske takmadığı için aile sağlığı merkezine alınmayan hastanın şikayeti üzerine soruşturma başlattığını söyleyen Tamur, “Henüz ifademi vermedim. Hastalardan böyle bir şikayet geldiğinde buna verilebilecek tek bir yanıt vardır: ‘Evet, maskenizle girmeniz gerekir hatta sokağa da maskeyle çıkmanız lazım’. Bu, soruşturmaya tabi olmaması gereken bir konu” diye ekledi.  

“Vatandaş memnuniyeti üzerinden giden bir sistem var”

İfade vermeye alışık olduğunu ve evdeki çekmecelerinin ifade evrakıyla dolu olduğunu belirten Tamur sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 27 yıllık doktorum. 17 yıllık hekimlik hayatımda bir ya da iki soruşturma açılmıştır. 10 yıllık aile hekimliği dönemimde ise hiç yoksa 100’ün üzerinde soruşturmam olmuştur. Bu, vatandaş memnuniyeti üzerinden giden bir sistemin sonucu. Yoksa ‘Maske tak’ dediği için bir hekimi soruşturmak akla uyacak bir şey değil. Bakın dün Bursa’da bir doktor arkadaşımız mobbing nedeniyle  intihar etti. Bu bize çok şey anlatıyor.” 

İlçe müdürlüğünün, yapılan şikayetlerde hekimleri haklı görse de vatandaşa “Biz doktoru uyardık” dediğini aktaran Tamur, “Buradaki anlayış bütün sürece yansıyor. ‘Maske tak, dezenfektan kullan’ dediğimiz, odaya sadece hastayı alıp ailesinin girmesini istemediğimiz için soruşturma geçirip ifadesi alınan doktor arkadaşlarımız oluyor” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.