Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Ataşehir’deki “yardımlaşma pazarı”na çevre halkı akın ediyor: “Dolabım bomboş, buraya gelmezsek aç kalırız”

İstanbul-Ataşehir’de bulunan Gülenyüz Yardımlaşma Derneği, son kullanma tarihinin bitmesine az bir süre kalan, ambalajı bozuk ürünleri, tedarikçi firmalardan ucuz fiyata alarak, ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırmaya çalışıyor. Medyascope’tan Hazar Dost ve Sedat Elbasan, çevre halkının yoğun ilgi gösterdiği pazarda ekonominin durumunun vatandaşı nasıl etkilediğini dinledi.

Gülenyüz Yardımlaşma Derneği Başkanı Muharrem Çoban’ı haber için aradığımızda, ‘‘Şu an ürün alıyorum, çok yoğunum. Sonra konuşalım’’ demişti. Ataşehir’deki derneğe gittiğimizde, yoğunluğunun neden kaynaklı olduğunu anladık. 50’den fazla kişi, Çoban ve arkadaşlarının getirdiği ücretsiz ürünleri seçmeye çalışırken ürününü alanlar, tarihi geçmiş ya da bozulmuş ürünleri ayırmaya çalışıyordu. 

Kasaların içinde, kilolarca meyve, sebze, yumurta ve süt ürünü bulunuyor. Dernek Başkanı Çoban, ‘‘Yardımlaşma marketimiz üç yıldır devam ediyor. Tedarikçilerden bu ürünleri ucuz fiyata alıyoruz. Sonra vatandaşlarımıza dağıtıyoruz’’ dedi.

Yardımlaşma pazarının, haftanın belli günleri açık olduğunu belirten Çoban, ‘‘Diğer günler tedarikçilerden mal almaya gidiyoruz. Açık olduğumuz günlerin sabahında, yardıma muhtaç vatandaşlar gelip önce ürünleri ayıklıyor, ardından ihtiyaçlarını alıp gidiyor’’ diye ekledi.  

Sosyal medyadaki bazı paylaşımlarda, ürünlerin çürük olduğunu, bozuk ürünleri almak için insanların sıra beklediğini belirten paylaşımlara da değinen Çoban, ‘‘Tüm ürünlerimizi özenle ayırıyoruz. Çürük ya da bozuk değil’’ diye konuştu.

Yardımlaşma pazarına günlük 70 aile geldiğini belirten Çoban, ‘‘Biz kimseden para talep etmiyoruz. Gelen vatandaşlar destek olmak isterse makbuz karşılığında bağış yapıyor’’ dedi.

‘‘Bu pazar açıldı, karnımız doydu’’

Tezgâhtaki ürünlerden seçen bir vatandaş, pazara ve markete gidemediğini belirtti: ‘‘Burası olmayınca olmuyor, başka yerden hiçbir şey alamıyoruz. Salgın nedeniyle iş de yok. Çoluk çocuk buradan aldıklarımızı yiyoruz.’’  

Ataşehir’de, güvenlikli sitelerin, plazaların hemen arkasında bulunan yardımlaşma pazarına, çevre ilçelerden gelen vatandaşlar da var. Bir saat uzaktan geldiğini belirten bir vatandaş, ‘‘İnsanlar 1.500 lira kira veriyor, bir teneke yağ 60-70 lira olmuş. Geçim zor. Hayat şartları zor. Derneğimizden memnunuz’’ diye konuştu. 

Pazara her açıldığında gelmek zorunda olduğunu söyleyen başka bir vatandaş ise ‘‘Evde hastam var. İki haftadır hastaneye gittiğimiz için gelemedim. Gelin evime gidelim, dolabım bomboş’’ dedi. Sepetlerine doldurdukları gıdalarla bir hafta geçinmeye çalıştıklarını belirten vatandaşlar memnuniyetlerini, ‘‘Bu pazar açıldı, karnımız doydu’’ diyerek dile getirdi.

TÜİK’in verileri ve vatandaş hemfikir: Alım gücü geçen yıla göre düştü

Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak 2021’deki Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE), yüzde 14,97 olarak açıkladı. TÜFE, geçen yılın ocak ayında 12,15 olarak açıklanmıştı. Resmi rakamlar, vatandaşın alım gücünün bir yıl içinde yüzde 2,82 düştüğünü gösteriyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler