Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Red Kit’e siyah arkadaş

Kuşaklar boyunca sevilerek takip edilen çizgi roman serisi Red Kit’in son macerası “Un cow-boy dans le coton” (“Pamuk diyarında bir kovboy“), çizgi romanın tarihinde bir ilke imza atarak klişelerden uzak siyah bir ana karakter barındırıyor.

Belçika menşeli çizgi roman serisi Red Kit’in geçen sene Fransızca olarak okuyucuyla buluşan 23. serisi Pamuk diyarında bir kovboy, geçen haftalarda ise İngilizce olarak basıldı. Ancak çizgi romanın son serisi, daha önceki serilerden farklı. ABD’nin Louisiana eyaletindeki bir kovboyun hikayesini anlatan seri, çizgi romanın tarihinde ilk kez siyah bir karakteri “ırkçı betimlemeler” olmadan ele alıyor.

1946 yılındaki ilk basımından bu yana farklı kuşaklar tarafından tanınmaya ve sevilmeye devam eden Red Kit serisinin yazarlığını 2016 yılında, “Jul” ismiyle tanınan Fransız karikatürist Julien Berjeaut üstlenmişti. 70 yıldan fazladır yayımlanan çizgi roman serisinde siyah karakterlerin yalnızca bir kez kullanıldığını şaşkınlıkla fark eden Jul, bu konudaki uyanışını şöyle anlatıyor:

“Bu zamana kadar hiç bunu düşünmemiştim. Fark edince kendimi sorguladım ve bilinçsiz olarak böyle rahatsız edici bir meseleyi görmezden geldiğimi fark ettim.”

Serinin 23. kitabı “Un cow-boy dans le coton” (“Pamuk diyarında bir kovboy”), Red Kit ve esirlikten yeni kurtulan siyah Louisiana sakinlerini ırkçılıktan uzak bir şekilde anlatmak amacıyla yazıldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ve tüm dünyada ırkçılık tartışmalarının arttığı bu dönemde ünlü Red Kit serisinin böyle bir değişim geçirmesi, serinin pek çok okuyucusu tarafından olumlu karşılanırken bazı negatif eleştirilerin de hedefi oldu.

Aşırı sağ görüşlü Fransız L’Incorrect dergisi, Red Kit’in yeni kitabını, “kendini günümüz takıntılarına satmakla” suçladı. Dergi ayrıca kitabı, ABD’de patlak veren ırkçı polis şiddetine karşı başlatılan “Siyah hayatlar değerlidir” (Black Lives Matter) protestolarından etkilenerek tarihi çizgi roman serisini “bir Netflix dizisi edasıyla şişirilmiş” bir figüre dönüştürmekle eleştirdi.

Ailesi Afrika göçmeni olan Fransız film yönetmeni Jean-Pascal Zadi ise kitabı Fransa’nın tarihsel gelişiminin bir işareti olarak nitelendirdi. 40 yaşındaki Zadi, Red Kit serisinin çocukluğunda okumaya başladığı ilk çizgi roman serisi olduğunu söyledi. Zadi ayrıca, “Tenten Kongo’da” kitabını okuduktan sonra çizgi roman okumayı bıraktığını sözlerine ekledi.

“Tenten Kongo’da” kitabı, ırkçı bir siyah temsilinin var olduğu çizgi roman kitaplarından biri. Bunun gibi çok sayıda örneğe Avrupalı karikatüristlerin çizimlerinde de rastlanıyor.

Fransız tarihçi ve çizgi roman uzmanı Pierre Cras, siyahların devamlı “vahşi” ve “tembel” olarak tasvir edilmesinin, sömürgeciliğin Afrika’daki “medenileştirme misyonunu” meşrulaştırmak anlamına geldiğini belirtiyor. Cras, Afrika’daki kolonilerin bağımsızlığını kazanmasından altmış yıl sonra bile devam eden bu temsilin sömürge geçmişiyle henüz tam anlamıyla yüzleşmemiş bir ulusun ruhunu yansıttığını düşünüyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Kaynak: NY Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.