Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye’nin dizel otobüsten dönüştürülmüş ilk yüzde yüz elektrikli otobüsünü tanıttı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, belediyenin kullanım süresi dolmuş toplu taşıma araçlarını yüzde yüz elektrikli otobüse dönüştürerek ekonomiye kazandıracak yeni projesinin tanıtımını yaptı. Avrupa Birliği (AB) standartlarında testleri başarıyla geçen otobüsler, “Türkiye’nin ilk dönüştürülmüş yüzde yüz elektrikli otobüsleri” olacak.

ABB Binası önünde bugün (25 Şubat) düzenlenen tanıtımda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Eski bir otobüsün tamamen elektrikli hale gelmesinin dönüşümünü sağladık. Eski otobüsler hem hava kirliliği hem yakıt tüketimi açısından Ankara için son derece sakıncalıydı. Çünkü Ankara’da çok araç kullanılması ve diğer sebeplerden dolayı zaman zaman hava kirliliği yaşanıyor. Testler Avrupa standartlarına göre tamamlanmış durumda. Sanayi Bakanlığı’na müracaat ederek onayı aldıktan sonra artık seri üretmenin çaresine bakacağız. Bundan sonra Ankara’nın sokaklarında elektrikli otobüsleri inşallah göreceğiz” dedi.

Otobüslerde kullanılması için yurtdışından getirilen parçaların Türkiye’de de üretilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Yavaş, “Projenin güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Üniversiteler ve iş dünyasıyla görüşmek suretiyle kapasiteyi daha da artırarak inşallah bir an evvel elektrikli dönüşümün sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu. 

ABB iştiraki BELKA A.Ş. Genel Müdürü Dursun Çiçek, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Bu çalışma, 10-15 yıl kullanım süresi dolmuş, ağır bakım süreçleri başlamış toplu taşıma araçları ve özel sektörün elindeki benzer toplu taşıma ve her segment servis araçlarına da kolayca uygulanabilecek. Türkiye’de ilk defa 16 yaşındaki eski bir otobüsü yüzde yüz elektrikli otobüse dönüştürmeyi başardık. Proje, Avrupa standartlarındaki tüm testleri başarı ile geçti.”  

“Üç saatlik şarjla 400 kilometre yol yapabiliyor”

Çiçek, projenin hem Ankara hem de Türkiye için önemli olduğunu belirterek, “İnşallah bunun devamı gelecek. Yol testlerinde otobüsümüz ile 300 kilometre menzilli, ideal koşullarda ise 400 kilometreyi de bulduk. Otobüsler üç saatte şarj oluyor. Bu şarj, 24 saatten daha fazla bir süre için yeterli oluyor. Otobüsümüzün kabaca maliyeti yerli bir otobüsün üçte biri fiyatına denk geliyor. Yakıt olarak, aynı segmentte ve aynı yaşta olan dizel otobüse göre beşte bir yakıt maliyeti var. Belediyemizin çalışanları ve imkanları ile bu dönüşümleri sağladık” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.