Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı cinayeti: CIA, cinayet ile ilgili istihbarat raporunu açıklamaya hazırlanırken Biden’ın Suudi Arabistan Kralı Salman’ı araması bekleniyor

ABD Ulusal İstihbarat Dairesi’nin (CIA), 2018 yılında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda işlenen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili istihbarat raporunu kısa süre içinde açıklayacağı duyurulurken Başkan Joe Biden’ın Suudi Arabistan Kralı Salman Abdülaziz’i araması bekleniyor.

Beyaz Saray tarafından dün (24 Şubat) yapılan açıklamada, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili gizliliği kaldırılmış raporun kısa süre içinde açıklanacağı doğrulanırken ABD Başkanı Joe Biden’ın konu hakkında Suudi Arabistan Kralı Salman Abdülaziz el Suud’u arayacağı belirtildi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı

Reuters’a konuşan ve ismini vermeyen kaynaklara göre, CIA’in bugün (25 Şubat) açıklaması beklenen rapor, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın Kaşıkçı cinayetinde onayı olduğunu ve cinayetin işlenmesine yönelik emri bizzat verdiğini ortaya koyuyor.

CIA’in, cinayetin işlenmesi konusunda Veliaht Prens Salman’ın somut girişimlerde bulunduğuna inandığına yönelik iddialar daha önce de ABD medyasına yansımıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen hafta CNN’e verdiği röportajda, Beyaz Saray’ın 2018’de işlenen cinayete ilişkin istihbarat raporunun yayımlanmasına ek olarak cinayetten sorumlu kişilere karşı “daha nitelikli bir cevap” ile karşılık vereceğini söylemişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman

3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinden önce, Biden yönetiminin, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden dengeleyeceği ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın öncesindeki “geleneksel çizgisine” çekmeye çalışacağı aktarılırken raporun yayımlanması, Biden’ın Suudi Arabistan ile ilişkilerde Trump’tan “daha katı” bir tutum almaya yönelik adımlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. 

Ne olmuştu?

Muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmüştü. 

Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’dan gönderilen istihbarat yetkilileri tarafından öldürüldüğü ortaya çıkarken cesedi tüm aramalara rağmen bulunamamıştı.

Eylül ayında, Suudi Arabistan’da görülen davada istihbarat servisinde çalışan faillere verilen idam cezası ise hapis cezasına çevrilmişti.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.