Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li belediyelerde art arda grev kararları alınırken AKP’li belediyelerde ücretler ne durumda?

İstanbul’da CHP’li Maltepe Belediyesi’nde grev devam ederken yine CHP yönetiminde olan Beşiktaş ve Kartal belediyelerinde de işçiler grev kararı aldı. 

İstanbul Kadıköy Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca 2 bin 300 işçi 16 Şubat günü greve çıkmıştı. İki gün süren grev sonunda anlaşma sağlanarak, en düşük işçi maaşı 5 bin 275 TL olarak kabul edilmişti. 

Maltepe Belediyesi’nde de TİS sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 23 Şubat’ta greve çıktı. TİS görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi’nin talebi, yevmiyenin brüt 180 liraya çıkarılması, yüzde 30 zam yapılması, yemek ücretinin günlük brüt 40 liraya, 120 lira olan yol parasının aylık tam seyahat kartı parası olan 275 liraya çıkarılması. Ayrıca 112 günlük ikramiye ile Kurban ve Ramazan bayramlarında 400 ve 300 TL ücret talep eden Genel-İş Sendikası, bu rakamların pazarlığa açık olduğunu belirtiyor. 

Beşiktaş, Kartal ve Ataşehir belediyelerinde grev kararı alındı

Öte yandan, Beşiktaş Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 1 No’lu Şube işyerine grev kararı astı. Belediye ve sendika 15 Mart’a kadar anlaşamazsa işçiler greve çıkacak. 

Kartal Belediyesi’nde devam eden TİS görüşmelerinde ise belediye yönetiminin, işçilerin talebini kabul etmemesi üzerine, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi işçiler grev kararını 25 Şubat’ta belediyeye astı. Anlaşma sağlanamadığı takdirde işçiler 4 Mart’ta greve çıkacak. Kartal Belediyesi’nde yürütülen TİS görüşmelerinde işçiler 180 lira net taban ücreti, 1 lira kıdem, birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl yüzde 20 zam talep ederken, belediye yönetimi ise henüz bir teklif sunmadı.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesi’nde, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 19 Şubat günü grev kararını belediye kapısına astı. Ataşehir Belediyesi’nde anlaşma sağlanamazsa 2 Mart’ta grev başlayacak. 

Genel-İş Sendikası MHP’li Silivri Belediyesi’nde TİS imzaladı

İstanbul’da MHP’nin elindeki tek belediye olan Silivri’de ise Genel-İş Sendikası ile belediye arasında süren görüşmeler olumlu sonuçlandı ve TİS imzalandı.

01.01.2021 – 31.12.2021 tarihleri arasındaki bir yılı kapsayan TİS, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Adil Çiftçi tarafından imzalandı. Sözleşmeyle birlikte işçilerin maaşları ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapıldı.

En düşük maaşta yüzde 27,38’lik oranda artış olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Yılmaz, “Belediyemizin mali imkanları ve hizmetlerin yerine getirilmesi gerekliliği de dikkate alınarak imzaladığımız TİS ile yüzde 27,38 artışla 131,25 TL/Gün – 3.937,50 TL/Ay’a yükseltilmiştir. Farklı oranlarda yapılan ücret ve sosyal yardımlardaki zamlar ile ortalama giydirilmiş ücret; 4.275,17 TL/Ay’a, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ise 5.114,96 TL/Ay’a yükselmiş olacaktır” diye konuştu.

AKP’li belediyelerde durum nasıl?

İstanbul’da CHP’li belediyelerde grev kararları alınırken AKP’li belediyelerde henüz grev yapılmadı.  AKP’li ilçe belediyelerinde, hükümete yakınlığıyla bilinen HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası örgütlü bulunuyor. 

Bağcılar Belediyesi: En düşük ücret 3 bin 870 TL

Bağcılar Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında 7 Ocak 2021 günü imzalanan TİS ile çalışanların ücretlerine ortalama yüzde 16,22 zam yapılırken en düşük ücret 3 bin 870 TL oldu. 

Tuzla Belediyesi: En düşük maaş net 3 bin 535 TL

Tuzla Belediyesi ile Hizmet-İş arasında imzalan TİS’e göre, çalışanların maaşlarında ilk yıl yüzde 17 ve ikinci yıl ise yüzde 12 artış belirlendi. Tuzla Belediyesi’nde en düşük maaş brüt olarak 4 bin 570, net 3 bin 535 TL’ye yükseltildi.

Pendik Belediyesi’nde ortalama maaş 3 bin 600- 3 bin 900 TL arasında

Pendik Belediyesi ile Hizmet-İş arasında imzalanan TİS’te ilk yıl için yüzde 20 zam, ikinci yıl için enflasyon farkı belirlendi. Pendik Belediyesi’nde ortalama maaşlar 3 bin 600 ile 3 bin 900 TL arasında değişiyor. 

Genel- İş: “İşçilerin talepleriyle masaya oturuyoruz”

Genel-İş Sendikası’ndan konuştuğumuz yetkili, AKP belediyelerinde de örgütlenmeye çalıştıklarını ve DİSK/Genel-İş olarak, “işçiden gelen talepler sonucunda sözleşme taslaklarını oluşturduklarını ve işçi onayını alarak imzaladıklarını” ancak Hizmet-İş Sendikası’nın belediyelerden gelen teklife genellikle “tamam” dediğini belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.