Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

8 Mart’a doğru – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Melek Önder: “Artık kadın cinayetleri verilerini açıklamak istemiyoruz, kadınların öldürülmediği bir ülke istiyoruz”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken, kadın platformları ve sivil toplum kuruluşları eylem planları açıklamaya başladı. Eylem planını açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun bu sene 5 Mart’taki adresi, İstabul Beşiktaş İskele Meydanı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Melek Önder ile 5 Mart’ta düzenleyecekleri eylemi, salgında kadın cinayetlerini, kadın eylemlerine müdahaleleri ve İnsan Hakları Eylem Planı’nı konuştuk. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu’ndan Melek Önder

“Biz artık kadın cinayetleri verilerini açıklamak istemiyoruz, biz kadınların ölmediği bir ülke istiyoruz”

Koronavirüs salgınıyla evlere kapanılması, erkek şiddetini artırdı. Melek Önder, son bir yıldır kadınların yaşadıklarını anlattı:

“Özellikle kadınlar, kendilerine şiddet gösteren faillerle en çok şiddet gördükleri yerlerde, evlerinde kalmak zorundaydılar. O dönemde hem bizim hem de İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalarda şunu gördük: Tüm suç oranlarında azalma olurken, aile içi şiddette artış vardı. Bize bu dönemde gelen başvurular da maalesef arttı. Kadın arkadaşlarımız hukuki olarak haklarını ararken de ertelemeler karşılaştırlar. Daha sonra normalleşme adımları atıldı. O dönemde 10 günde 10 kadın öldürüldü. Şüpheli kadın ölümlerine baktığımız zaman da artış gördük. Aleyna Çakır, Duygu Delen arkadaşlarımızın cinayetinde olduğu gibi cinayetler gizlenmeye çalışıldı. Bizim verilerimize göre de, 2020 yılında kadın cinayetlerinde biz azalma eğilimi olmakla birlikte şüpheli ölümlerde bir artış oldu. 171 kadın 2020 yılında şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Biz artık kadın cinayetleri verilerini açıklamak istemiyoruz, biz kadınların ölmediği bir ülke istiyoruz.”

“‘Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız’ diyerek 5 Mart’ta sokaklardayız”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 5 Mart tarihindeki eylemlerinde şubat ayı kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri verilerini açıklayacak. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için çalışmalarını yaparken şüpheli kadın ölümlerine dikkat çektilerini söyleyen Melek Önder, kadın eylemlerine müdahelelere de değindi: 

“Biz bu müdahaleleri hiçbirini kabul etmiyoruz. Bunlara karşı mücadelemiz devam edecek. Kadınları susturabilmek, bastırabilmek artık kolay değil. Kadınlar kendi hayatlarına dair karar aldığında öldürülmeyi göze alırken kadınların susmasını, bir kenarda durmasını beklemeyin. Biz hep bu tip durumlarda şunu söylüyoruz: ‘Kadınları değil, katilleri yargılayın’. 5 Mart saat 18.30’da Beşiktaş’ta ‘Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız, kadın cinayetlerini durduracağız ve İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız’ diyerek kadınlarla birlikte eylemimizi yapacağız. Tüm kadınları bekliyoruz. Eylemlerimiz sadece İstanbul ile sınırlı değil. 5 Mart ile 8 Mart arasında Türkiye’nin dört bir yanında eylemlerimiz olacak.”

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün (2 Mart) açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı değerlendiren Önder, siyasi olarak irade beyanlarının çok önemli olduğunu ve planın takipçisi olacaklarını söyledi.

Melek Önder ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz: 

Kapak fotoğrafı: Hilmi Hacaloğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.