Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink davasında sona doğru – Dink ailesinin avukatlarından Emel Ataktürk ve Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın ile söyleşi: “‘Bu dava bitti’ demeye yakın değiliz”

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink cinayeti davasında yarın (5 Mart 2021) karar açıklanması bekleniyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da görülecek dava öncesi Dink ailesinin avukatlarından Emel Ataktürk ve Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın, yargılama sürecine dair görüşlerini ve karara dair beklentilerini anlattı.

Avukat Emel Ataktürk“Bütünsel sorunlara rağmen çoğu üst düzey kamu görevlisi hakkında dava açılmış olması ve yargı önüne taşınmış olmaları önemlidir. Yargılamanın soruşturma ve kovuşturma aşamasında bize göre çok temel problemli bazı yaklaşımlar var” dedi. Ataktürk, bütünlükten yoksun kovuşturma yürütülerek cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılmadan yargılamanın sonuçlanma aşamasına gelmesine yol açan eksiklikleri anlattı. Ataktürk, etkili soruşturma yürütülmediğini, cinayette şüpheli olabilecek kişilerin delillerin toplanması, soruşturma ve kovuşturma süreçlerine dahil olmalarının engellenmediğini, İstanbul Valiliği ve Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Bölge Başkanlığı görevlilerinin hiç soruşturulmadığını, somut olarak cinayetin kimler tarafından ve hangi süreçlerden geçirilerek işlenmiş olduğunun açığa çıkarılmadığını belirtti.

Ataktürk karara dair ise şöyle konuştu:

Bu davada kararla birlikte hakikatin ancak bir parçasını belki görme fırsatı bulacağız ama hâlâ karanlıkta kalan başka başka parçaları var. Hakikati ortaya çıkarmaya yönelik mücadelemizi sürdüreceğiz. Umuyoruz en azından yargılanan sanıklar hakkında karar, taleplerimiz doğrultusunda değişiriz.”

Bülent Aydın ise “Bu dava bitti demeye hiç yakın değiliz” dedi ve devam etti:

“Hrant Dink’in hedef haline getirildiği süreçle ilgili bir tek kişi bile yok bu davada. Hrant Dink cinayetinin nasıl örgütlendiğini hazırlandığını biz biliyoruz, kamuoyu biliyor, Türkiye halkları da biliyor ama iddianamelerde böyle bir şey yok. Bu davanın bakamadığı yerlere biz baştan beri işaret ettik bunu işaret etmeye devam edeceğiz. Bir açıdan davanın ilk başladığı yerdeyiz ama bir açıdan da artık yeni bir aşamaya geçiyoruz, adalet mücadelesi bundan sonra da devam edecek. Biz bitti demeden bu dava bitmez demeye devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.