Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sinovac aşısının faz 3 çalışmalarının başında bulunan Prof. Dr. Serhat Ünal: “Brezilya’daki çalışmalarda dizayn hatası var, bizim elde ettiğimiz sonuçlar iyi bir dergide yayınlanınca bütün dünya gözünü buraya çevirecek”

Çin merkezli Sinovac ilaç firması tarafından üretilen CoronaVac inaktif koronavirüs aşısının klinik deneylerinin yapıldığı ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye’deki faz 3 klinik deneyleri 14 Eylül 2020 tarihinde başlatılmıştı. Faz 3 çalışmasının ara sonuçları ise 24 Aralık 2020 tarihindeki Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Klinik çalışmaların başındaki isim ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, aşının yüzde 91,25 koruyuculuğa sahip olduğunu açıklarken, bunun erken sonuç olduğunu ve ilerleyen dönemde bu yüzdenin artmasını beklediklerini söylemişti.

Dün (3 Mart) Sinovac aşısının Türkiye’deki faz üç çalışmalarının sonucu açıklandı. Buna göre aşının etkililiğinin yüzde 83,5 olduğu duyurulurken hastaneye yatışları ise yüzde 100 oranında önlediği bildirildi.

Klinik çalışmaların başındaki isim ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, sonuçları Medyascope için değerlendirdi. Aşının etkinliğinin bekledikleri oranda çıktığını ifade eden Serhat Ünal, sonuçların iyi bir dergide yayınlanmasının ardından Sinovac aşısına ilişkin bütün dünyanın gözünü Türkiye’deki sonuçlara çevireceğini ifade etti:

Benim açıkladığım sonuçta artma ihtimali de azalma ihtimali de vardı”

“İstatistiksel olarak güvenlik sınırlarını tutturduk. Güvenlik alt sınırı yüzde 77 demiştik. Orada bizim dediğimiz bu çalışmayı 100 defa tekrar etsek ve 10 bin kişi sayıyı artırarak da yapsak yüzde 95 ihtimalle en çok yüzde 97, en az yüzde 77 çıkar. Şimdi de söylediğimiz, 100 kez tekrar etsek yüzde 95 olasılıkla etkinlik yüzde 65’in altına inmez, yüzde 92’nin üstüne çıkmaz.”

“Diğer inaktif aşılarda da benzer sonuçlar çıkıyor”

Çin’de yaygın kullanım için onay alan ilk aşı, Sinopharm ilaç firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısı olmuştu. Bu aşının etkinliğinin yüzde 83 olarak saptandığını belirten Serhat Ünal, Hindistan’da geliştirilen aşının da yakın sonuçlar elde ettiğini söyleyerek “Diğer inaktif aşılarda da benzer sonuçlar çıkıyor” dedi.

“Brezilya’da dizayn hatası var, bizim elde ettiğimiz sonuçlar iyi bir dergide yayınlanınca bütün dünya buraya döner”

Sinovac’ın ürettiği aşının klinik çalışmalarının yürütüldüğü ülkelerden biri de Brezilya’ydı. Sinovac firması ile birlikte aşının üretiminde yer alan Brezilya merkezli Butantan Enstitüsü, 12 Ocak 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, aşının Brezilya’daki faz 3 denemeleri sonucunda elde edilen genel koruma oranının yüzde 50,38 olduğunu duyurmuştu. Sinovac ilaç firması da 6 Şubat 2021 tarihinde yaptığı açıklamada aşının etkinlik oranını yüzde 50,65 olarak açıklarken, aşının tıbbi tedavi gerektiren vakaları yüzde 83,70, ölümleri ise yüzde 100 oranında önlediğini duyurmuştu. Brezilya’daki çalışmalarda dizayn hatası yapıldığını belirten Prof. Dr. Serhat Ünal sözlerine şöyle devam etti:

“Brezilya’da bir dizayn hatası var, orada politik başka işler vardı. Oradaki çalışmalar ‘saf bilim’ olmaktan çıkmış. Onu da inşallah düzeltip açıklayacaklar. İlaç firması bir şey söylemek gerektiği için Brezilya’daki sonuçları açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yüzde 50’nin üzerini kabul ettiği için firma da bir an önce yürüyebilmek adına o sonuçları kullandı. Biz, elimizdeki sonuçları şu an yayına hazırlıyoruz. Bizim elde ettiğimiz sonuçlar iyi bir dergide yayınlanınca bütün dünya buraya döner.”

“65 yaş üzeri için en iyi veri aşılama, Sağlık Bakanlığı bu sonuçları açıklayacaktır”

Aşının faz 3 çalışmaları 18-59 yaş arasında yapılırken aşının 60 yaş üzerinde nasıl bir koruyuculuğa sahip olacağı da merak konusu. Faz 2 çalışmalarında 60 yaş üzerinde de güçlü antikorlar tespit edildiğinin altını çizen Ünal, esas açıklamanın ise Sağlık Bakanlığı tarafından yapılabileceğini söyledi: “Aşı kolunda hastaneye yatan hasta yok. İki kolda (boş aşı ve gerçek aşı) da ölüm olmadığı için ölüme bakamayız. 18-59 yaş arasında bu aşıyı yaptıranlar hastaneye yatacak şekilde ağır hasta olmuyor. 65 yaş üzerindeki faz iki verisi aşının iyi antikor oluşturduğunu gösteriyor. Şu ana kadar bir milyondan fazla 65 yaş üzeri vatandaş aşılarını oldu. 65 yaş üzeriyle ilgili en güvenilir veri buradan gelecek. Bununla ilgili de Sağlık Bakanlığı daha sonra açıklama yapacaktır.”

Sinovac aşısı Çin’de yaygın kullanım onayı alan ikinci aşı olmuştu

Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısı, Sinopharm ilaç firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının ardından, 6 Şubat 2021 tarihinde Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi’nin ülke genelinde yaygın kullanım için onay verdiği ikinci aşı olmuştu.

Türkiye’ye 100 milyon doz Sinovac aşısı gelmesi bekleniyor

CoronaVac aşısı, Türkiye’de 14 Ocak 2021 tarihi itibariyle yaygın olarak uygulanmaya başladı. Aşı, ilk önce sağlık çalışanlarına yapılırken Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre şu ana kadar yedi milyondan fazla kişiye birinci doz, iki milyondan fazla kişiye ise iki doz aşı yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac firması ile 100 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığını ve bu aşıların nisan ayı sonuna kadar Türkiye’de olacağını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.