Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Salgın tüm dünyada doğum oranlarının düşmesine sebep oluyor, ABD “günde iki milyon doz aşı” hedefini geçti

Salgın, doğum oranlarının düşmesine sebep oluyor. Avrupa İlaç Dairesi, Rus aşısını incelemeye aldı. İtalya, Avustralya’ya gönderilecek AstraZeneca aşılarının sevkiyatını engelledi. ABD günde iki milyondan fazla aşı yapmaya başladı. Virüse yakalanan çocuklarda böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Avusturya’nın Tirol eyaletindeki Schwaz bölgesi, “aşı laboratuvarı” oluyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Salgın, doğum oranlarının düşmesine sebep oluyor

Araştırmalara göre koronavirüs salgını, tüm dünyada doğum oranlarının düşmesine sebep oldu. Erken veriler, salgın başladıktan dokuz ay sonra birçok gelişmiş ekonomide doğum oranlarının düşmeye başladığını gösteriyor. Örneğin İtalya’nın istatistik kurumu tarafından yapılan tahminlere göre, ülkede aralık ayında yapılan doğumlar bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 22 oranında düştü.

Wall Street Journal’in derlediği verilere göre, salgının birinci geride kalırken araştırmalar ve tahminler Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Avrupa’ya ve Doğu Asya’ya kadar birçok gelişmiş ekonomide, genellikle doğumlardaki mevcut düşüş eğilimlerinin üstüne bir “bebek patlamasının” yaşanabileceğini işaret ediyor.

Sağlık ve ekonomi alanlarında yaşanan krizler, belirsizlikler ve dalgalanmalar bir araya geldiğinde birçok insanı çocuk sahibi olma planlarını ertelemeye veya tamamen rafa kaldırmaya sevk ediyor. Nüfusbilimciler, salgın ve salgının yarattığı ekonomik buhranların mevcut şekilde bir süre daha devam etmesi durumunda doğum oranlarındaki düşüşün geçici olmayacağı konusunda uyarıyor.

Viyana’daki Wittgenstein Demografi ve Küresel İnsan Sermayesi Merkezi’nde araştırmacı olan Tomas Sobotka, “Tüm kanıtlar, gelişmiş ülkelerde doğurganlık oranlarında ve doğum sayısında keskin bir düşüşe işaret ediyor” diyor ve “Bu belirsizlik dönemi ne kadar uzun sürerse, doğurganlık oranı üzerindeki etkisi o kadar fazla olacaktır” diye ekliyor.

Avrupa İlaç Dairesi, Rus aşısını incelemeye aldı

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleme kurumu olan Avrupa İlaç Dairesi (EMA), Rus Gamaleya Enstitüsü tarafından üretilen Sputnik V aşısın klinik araştırma verilerini analiz etmeye başladı. Verilerin analiz edilmesi, 27 üye ülkesi olan AB’de aşının onaylanmasına gidecek süreçteki ilk adım.

EMA, dün (4 Mart) yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısının etkinlik, güvenlik ve kalitesinin Avrupa standartlarına uygunluğunu değerlendirebilmek için mevcut verileri analiz edeceğini açıkladı. EMA tarafından yapılan açıklamada, “sürekli incelemeye” başlama kararının, laboratuvar ve klinik çalışmalarının sonuçlarına dayanarak alındığını belirtildi.

Rusya ise haziran ayından itibaren AB’ye en az 50 milyon doz aşı teslim edilebileceğini açıkladı. 

Aşı hakkındaki İncelemelerin başladığını duyuran AB, yayınlanan çalışmaların “Sputnik V’in antikor ve bağışıklık hücrelerinin üretimini tetiklediğini ve koronavirüse karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösterdiğini” bildirdi.

Aşının geçen ay Lancet tıp dergisinde yayınlanan faz 3 deneme sonuçlarında koronavirüse karşı yüzde 91,6 etkinliğe sahip olduğu ortaya konmuştu.

AB’nin onay verdiği diğer aşılar için – Pfizer, Astra Zeneca ve Moderna aşıları- inceleme süreci iki-üç ay sürmüştü. EMA, Sputnik V için gereken inceleme süreci hakkında ise “Genel zaman çizelgeleri tahmin edilemez ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar nedeniyle normalden daha kısa sürmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu. EMA ayrıca, incelemenin resmi bir pazarlama izni başvurusu için yeterli kanıt elde edilene kadar devam edeceğini ifade etti.

EMA, Sputnik V aşısına onay verirse AB’de ilk defa Batı ülkelerinde üretilmeyen bir aşı kullanılmaya başlanacak. 

İtalya Avustralya’ya gidecek olan Astra Zeneca aşılarını bloke etti

İtalya, yaklaşık 250 bin doz AstraZeneca aşısının Avustralya’ya yapılacak ihracatını durdurdu. İtalya’nın dün (4 Mart) Avustralya’ya gidecek Astra Zeneca aşılarını engellemesine yönelik açıkladığı karar,, aşı kaynakları konusunda yaşanacak küresel bir çekişmenin başlayacağının sinyali olarak yorumlandı. 

İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İtalya’nın ihracatı engelleme önerisinin Avrupa Komisyonu tarafından da onaylandığı bildirildi. Bakanlık, ihracatın durdurulmasının sebeplerini, “Alıcı ülkenin yönetmelik uyarınca savunmasız olarak nitelenen kategoride olmaması, AB ve İtalya’da aşı sıkıntısının sürmesi, Astrazeneca’nın aşı tedarikinde yaşadığı gecikmeler, İtalya ile AB ülkelerine sağlanan doz miktarına kıyasla izin talep edilen doz miktarının yüksekliği” olarak açıkladı. 

Böylelikle İtalya, Avrupa Birliği’ne (AB) aşı tedariki taahhütlerini yerine getirmeyen şirketlerin başka ülkelere aşı gönderimini engelleyebilmesini öngören AB düzenlemelerini uygulayan ilk ülke oldu. Söz konusu düzenlemeler Avustralya’nın Astra Zeneca’yı AB’ye sağlamayı taahhüt edip sonradan tedarikte kesinti yapması üzerine getirilmişti.

ABD günde iki milyondan fazla aşı yapmaya başladı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) alınan verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) günlük uygulanan ortalama aşı dozu sayısı çarşamba günü (3 Mart) itibariyle ilk kez iki milyonu geçti. Bu sayı, bir ay ortalama 1,3 milyondu.

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten kısa bir süre sonra ülkede günde 1,5 milyondan fazla doz aşılamanın yapılabilmesini hedeflediğini belirtmişti. Çarşamba gününe ait verilere göre ülke, bu hedefi geride bıraktı. 

Biden ayrıca, görevdeki 100. günü olan 30 Nisan’a kadar ABD’deki 100 milyon vatandaşı aşılama sözü vermişti.

CDC’nin dün yaptığı açıklamaya göre, ülkede şimdiye kadar yaklaşık 54 milyon kişiye en az bir doz koronavirüs aşısı yapıldı. Ancak Johnson & Johnson’ın 27 Şubat’ta acil kullanım onayı alan tek dozluk aşısına ait verilerin CDC veri tabanında henüz görülmediğini göz önünde bulundurulduğunda bu sayının 54 milyonu aştığı tahmin ediliyor. 

ABD’nin günde 2 milyondan fazla doz aşılama yapabilmesi, eyaletlerdeki yeniden açılma tartışmalarının ve tedarik, lojistik gibi konulardaki tereddütlerin dışında, ülkenin her istekli yetişkini aşılama çabasının somut bir başarısı olarak görülüyor. 

Virüse yakalanan çocuklarda böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkıyor

Yeni bir araştırmaya göre, 2020 yılının ilkbahar ve yaz aylarında New York bölgesindeki dört hastanede koronavirüs salgını nedeniyle hastaneye kaldırılan her 10 çocuktan birinde akut böbrek rahatsızlıklarına rastlandı. Bu oran, koronavirüs ile ilişkili ciddi bir inflamasyon (Enflamasyon veya iltihaplanma olarak da bilinir. Bağışıklık sisteminin, organları enfeksiyondan ve yaralanmadan korumaya çalışırken verdiği savunma tepkisi sırasında ortaya çıkar) durumuna sahip olan çocuklar arasında daha da yüksekti. Bu çocukların neredeyse beşte biri ani böbrek hasarı yaşadı.

Araştırmacılar, inflamasyon rahatsızlığı veya böbrek hasarı olan çocukların kalp fonksiyonlarının da zayıf olduğunu ve bu çocukların hastanede daha uzun süre tedavi görmek zorunda kalabildiğini belirtti. 

Kidney International dergisinde yayınlanan çalışma, Northwell Health’in bir parçası olan Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüleri’ndeki araştırmacılar tarafından yapıldı. Araştırmacılar, 9 Mart – 13 Ağustos tarihleri arasında Northwell Health hastanesine kabul edilmiş ve virüse yakalanan 18 yaş altı 152 çocuğun tıbbi kayıtlarını inceledi.

Avusturya’nın Tirol eyaletindeki Schwaz bölgesi, koronavirüs aşı laboratuvarı oluyor

Avusturya, Pfizer-BioNTech aşısının Güney Afrika varyantına etkisini araştırmaya hazırlanıyor. Bilim insanları, Pfizer-BioNTech aşısının ilk olarak Güney Afrika’da görülen varyanta karşı nasıl çalıştığını anlayabilmek için Avusturya’nın Tirol eyaletindeki Schwaz bölgesinde yaşayan her yetişkini aşılamak istiyor.

Gelecek haftadan itibaren, Avusturya’nın batısındaki Innsbruck kenti yakınlarındaki Schwaz bölgesinde yaşayan 16 yaşındaki ve daha büyük tüm vatandaşlar, yeni varyantla mücadele hakkında daha fazla bilgi edinme çabasının bir parçası olarak Pfizer-BioNTech aşısından ücretsiz olarak faydalanabilecek. 

Tirol eyaletinin Schwaz bölgesindeki yetkililer, dün (4 Mart) vatandaşları bu çalışma kapsamında aşı olmaya davet ederken yetkililer, 16 yaşını doldurmuş vatandaşların yaklaşık üçte birinin aşı olmak için ilk 24 saatte kayıt yaptırdığını bildirdi.

Tyrol valisi Günther Platter, söz konusu çalışma için “Amacımız Güney Afrika varyantını ortadan kaldırmasa bile büyük ölçüde durdurabilmek. İnsanları bu varyasyondan korumak istiyoruz” diye konuştu.

Avustralya’daki bu çalışma, AB sınırları içerisinde belirli bir bölgeyi kapsayan ilk aşılama girişimi olacak. 

Öte yandan AB, Güney Afrika’da tespit edilen varyantın yol açtığı vaka sayılarındaki artıştan etkilenen Schwaz bölgesinde yeni bir salgın dalgasının patlak vermesi ihtimaline karşı Avusturya’ya ek aşı gönderdi. Birlikte, yaklaşık 86 bin nüfuslu bölge için toplamda 100 bin doz ek Pfizer-BioNTech aşısı tahsis etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.