Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Hukuk Derneği’nden “İstatistiklerle Türkiye’de Kadının Hukuktaki Yeri” araştırması: “80 hukuk fakültesi dekanından 18’i, 82 baro başkanından sekizi kadın”

Türkiye Hukuk Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “İstatistiklerle Türkiye’de Kadının Hukuktaki Yeri” araştırmasını yayınladı. Araştırma verilerine göre Türkiye’de baro başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve hukuk fakültesi dekanlığı koltuğuna oturan kadınların sayısı son derece az. Baroya kayıtlı avukatların sayısında da çok ciddi bir farkın ortaya konduğu araştırma verilerine göre Türkiye’de 82 baroya kayıtlı 143 bin 330 avukatın 65 bin 533’ü kadın.

Türkiye Hukuk Derneği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlara Günü dolayısıyla hazırlanan “İstatistiklerle Türkiye’de Kadının Hukuktaki yeri” başlıklı araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’de baro başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve hukuk fakültesi dekanlığı koltuğuna oturan kadınların sayısı erkeklerin sayısına oranla son derece az.

Kadın dekana sahip hukuk fakültesi sayısı 18

Türkiye Hukuk Derneği, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer alan hukuk fakültelerini mercek altına aldıklarını ve yaklaşık 80 üniversitede bulunan hukuk fakültelerinden yalnızca 18’inin kadın dekana sahip olduğunu belirtti. Devlet üniversiteleri arasında yalnızca Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Koban ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Koyuncu kadın dekanlar olarak görev yapıyor. Geri kalan 16 kadın akademisyen ise özel üniversitelerin hukuk fakültelerinde dekanlık görevini yürütüyor.

Türkiye’de 82 baronun yalnızca sekizinde baro başkanı kadın

Hukuk fakültesi dekan sayısının yanında Türkiye’de bulunan baro başkanlarındaki kadın-erkek sayısında da ciddi bir fark gözleniyor. Türkiye’deki 82 baro içinde sadece sekiz baronun başkanı kadın. Bu isimler şöyle 

·         Bilecik Barosu Başkanı Av. Halime Aynur

·         Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay

·         İstanbul 2 No’lu Barosu Başkanı Av. Gönül Yıldız

·         Kırşehir Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu

·         Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir

·         Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran (Başkan Vekili)

·         Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir

·         Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez

Sadece dört baroda kadın avukat sayısı erkeklerden fazla

Türkiye Barolar Birliği’nin 31.12.2020 tarihli “Avukat Sayıları” istatistiğine göre Türkiye’deki 82 baroya kayıtlı toplam 143 bin 330 avukat bulunmakta. Kadın avukatların toplam sayısı ise 65 bin 533. 82 baro içerisinde sadece dört baronun kayıtlı kadın avukat sayısı erkek avukatlardan yüksek. Bu barolar İstanbul 1 Nolu Barosuİzmir BarosuMuğla Barosu ve Bartın Barosu.

Cumhuriyet tarihindeki tek kadın adalet bakanı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne Adalet Bakanlığı koltuğuna oturan 78 isim arasında tek bir kadın var: Prof. Dr. Aysel Çelikel. Çelikel, Anayasa’nın 114. maddesi gereğince 3 Kasım 2002 genel seçimleri öncesinde 5 Ağustos 2002-18 Kasım 2002 tarihleri arasında tarafsız Adalet Bakanı olarak sadece üç ay görev yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.