Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu: “‘Damat’ diye dalga geçtiğiniz Berat Albayrak döneminde enerji alanında birçok adım atıldı. ‘Damat’ kadar başınıza taş düşsün”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Merkez Bankası rezervleri tartışmalarına değinen Erdoğan, “Kaybolan bir şey yok. Hepsi bu milletin hazinesinde ve Merkez Bankası’nda. Eğer kayıp varsa, bunlar sizdedir” dedi.

Erdoğan’ın grup toplantısında yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

“Merkez’in rezervleri nasıl buharlaştı onun hesabını verin”

Muhalefetin Merkez Bankası rezervleri ve Berat Albayrak eleştirilerine değinen Erdoğan şunları söyledi:

Biz görevi devraldığımızda IMF’ye borç 23,5 milyar dolardı. CHP zihniyetinden devraldık. Merkez Bankası’nın rezervi 27,5 milyar dolardı. Sizin şu anda sözcünüz, Hazine’de çantacı olarak dolaşırdı, ne yazık ki bu ülkenin ne Hazinesi’ni ve Merkez Bankası’nı güçlendirmediler. 135 milyar dolara kadar döviz rezervimiz çıktı. Şu anda da yine döviz rezervimiz kendini toparlamaya başladı. Enerjide bizim bir tane ne sismik ne sondaj gemimiz yoktu.”

“Ülkemizi enerji üssü haline getirecek projeleri birer birer hayata geçiyoruz”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü blok atma törenin bugün gerçekleştirileceğini ve enerji yatırımlarıyla bu alanda dünyada en büyük atılımları yapan ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu belirten Erdoğan enerji yatırımları ile ilgili şöyle konuştu: 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecektir. Bu tesis tek başına ülkemizin elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşılayacak. Bay Kemal bunlardan anlar mısın? Yanındaki çantacıların bunlardan anlar mı? Kafa yorun da millet sizi adam sansın. Kalkınmanın temel altyapısı olan enerji konusunda geçtiğimiz 18 yılda takdire şayan gelişme gösterdiğimizi kimse inkâr edemez. Bunlar istedikleri kadar inkâr etsinler, biz işimize bakıyoruz. ‘Maliyeciyim’ falan diyor ama bunun maliyeci olması bu rakamları değiştirmez, biz işimize bakalım. Bunlar içinde de yerli enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücümüz 19 bin megavattan 61 bin megavatın üzerine çıktı”

“Kullandığı elektriğin yüzde 63’ünü yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden bir Türkiye var”

Türkiye’nin kendi elektriğini kendisinin ürettiğini belirten Erdoğan, “Artık karşımızda, geçtiğimiz yıl kullandığı elektriğin yüzde 63’ünü yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden bir Türkiye var. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 13’üncü, Avrupa’da altıncı sıradayız. Ülkemizi enerji üssü haline getirecek projeleri hayata geçiriyoruz. Kalkıp da bize Merkez Bankası’nın paraları nereye gitti vs. sorma. Siz tarihinize bakın. Geçmişte Merkez Bankası rezervleri nasıl buharlaştı, siz onun hesabını verin. Bu sondajları kiralık gemi ile yapsaydık satın aldığımızdan çok daha fazla bedel ödeyecektik. Enerji Bakanlarımız Berat Albayrak ve Fatih Dönmez’e ben şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

“Damat kadar başınıza taş düşsün”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak‘ın muhalefet tarafından eleştirilmesine sert sözlerle tepki göstererek, “Berat Bey’in görevde olduğu dönemde üç sondaj, iki sismik araştırma gemisi aldık. Şimdi bir tanesini daha alıyoruz. Filomuz dünyada belki de en güçlü filolardan oluyor. Artık ben sismik araştırmalarımızı da rahatlıkla yaparım, sondaj çalışmalarımızı yaparım. İstersem bu gemilerimi dünyanın değişik ülkelerine de kiralarım. Bunlar da çok ciddi rakamlar. Bu bir şeyi gösteriyor, Türkiye elini açan değil, el veren bir ülke konumundadır. Ey o tweeti atanlar, ‘Damat’ diye dalga geçtiğiniz Berat Bey döneminde bu adımlar atıldı. Damat kadar başınıza taş düşsün” ifadelerini kullandı.

“Koronavirüs haritasını önümüzdeki hafta güncelleyeceğiz”

Yeni normalleşme süreci ve koronavirüs haritasının önümüzdeki hafta güncelleneceğini belirten Erdoğan yeni normalleşme ve koronavirüs haritası ile ilgili şunları söyledi, “Bugün Türkiye aşılama konusunda dünyada en üst sıralarda yer alıyor. Son kabine toplantımızda şehirleri dört gruba ayırarak renklendirdik. Yeni kontrollü normalleşme adımlarını bu dört renge göre belirledik. Şehirlerdeki insanlar hangi renkte yer alacaklarına kendileri karar veriyor. İdeal olmamakla birlikte bu sistemin adil olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta yapacağımız kabine toplantısında değerlendirme yaparak haritayı güncelleyeceğiz”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.