Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİTAM Başkanı Mehmet Vural ile söyleşi: “Kürtler, bu iktidardan kurtulmak için bir kez daha bağrına taş basabilir”

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Vural, Kürtler’in kendilerini yok sayan ve toplumu kutuplaştıran mevcut Cumhur İttifakı’nın gitmesi için 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi bir kez daha “bağırlarına tas basabileceğini” söyledi. Vural, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dünkü konuşması ile Cumhur İttifakı’na kapıyı tamamen kapattığını da belirterek, Akşener’in HDP fezlekeleri konusundaki tavrını parti içindeki bazı çevrelere rağmen olumlu bulduğunu ifade etti.


Gündemi Medyascope’a değerlendiren DİTAM Başkanı Mehmet Vural, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kadınlar günü ile ilgili Meral Akşener ve Pervin Buldan’ın adını birlikte kullanarak mesaj paylaşmasının normal olduğunu söyledi. İYİ Parti içerisindeki bir kesiminin hala MHP baskısı altında olduğunu ve MHP’den etkilendiklerini söyleyen Vural, “Meral Akşener’in HDP fezlekeleri konusundaki tavrı olumluydu. Akşener’in fezlekeler konusunda gönlü razı değil ama partisindeki o grubu nasıl ikna edeceğini zaman gösterecek. Akşener, dünkü grup toplantısı ile Cumhur İttifakı’na kapıları tamamen kapatmıştır” dedi.

DİTAM olarak Mithat Sancar, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu gibi liderler ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’i konuk ettiklerini de söyleyen Vural, “Sancar, kendisine sorular tüm soruları yanıtladı. Davutoğlu, geçmişte başbakanlığı nedeniyle çok sert ve köşeli sorulara maruz kaldı. Babacan ile Özgür Özel’in ise özellikle Kürt sorunu konusunda sorulara çok net yanıt veremediklerini gördüm. AKP bölgede Kürtler’in desteğini kaybediyor, bu destek nereye kayar, CHP’ye gidebilir, Gelecek ve DEVA Partisi’ne de gidebilir. Ama Davutoğlu başbakanlık yapmış olmasaydı daha fazla destek alabilirdi” dedi.

HDP seçmeni ve Kürtler’in olası bir erken ya da zamanında yapılacak seçimde, 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi yeniden bağırlarına taş basıp Millet İttifakı adayına destek verip vermeyeceği ile ilgili DİTAM Başkanı Vural, “Kürtler hep bağrına taş bastı. Seçmeni, toplumu kutuplaştıran, ötekileştiren ve onları yok sayan bu iktidardan kurtulmak için yeniden bağırlarına taş basabilir diye düşünüyorum. Ama Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin de artık tavrını net olarak ortaya koyması gerekir. ‘Bana oy ver ama yanımda durma’ mantığı doğru bir siyaset değildir. AKP mevcut siyaset ile oy kaybetmeye ve Kürtler’i kaybetmeye devam ediyor. Anladığım kadarıyla AKP’de Kürtler’den umudunu kesti” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.