Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçirdiği kaza sonrası protez kullanmaya başlayan Ahmet Onur Çelikbaş: “Biz engellilerden, protez, ortez için ek ücret alınmamalı”

Geçirdiği kaza sonrası sakat kalan ve protez kullanmaya başlayan Ahmet Onur Çelikbaş, protez ve ortez gibi ürünlerin fiyatlarının birçok kişi için erişilemez olduğunu söyleyerek, protez ve ortezlerden ek ücret alınmaması için Change.org üzerinden kampanya başlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) engelli bireylere ihtiyaçları doğrultusunda her beş yılda bir protez hakkı tanıyor. SGK’nin karşıladığı protez ve ortezlerin kalitesi ise tartışmalı. Engelli kişilerin ihtiyaçlarına göre daha fonksiyonel ve kaliteli malzemeden üretilen protezlerin fiyatsı ise SGK’nin karşıladığı miktarın çok üzerinde. 

Ampute futbol ve tekerlekli sandalye basketbol branşlarında spor yapan Ahmet Onur Çelikbaş, hayatını değiştiren kazayı ve başlattığı kampanyayı Medyascope‘a anlattı:

“Protez fiyatları SGK’nin karşıladığına ek olarak 10 bin liradan başlıyor, 100 bin liraya kadar çıkıyor. Birçok engelli birey sosyal yardımlarla veya engelli kadrolarında çalışarak geçiniyor. İyi ihtimalde asgari ücret ile çalışan bir engellinin bu fiyatları karşılaması mümkün değil. SGK’nin ihtiyaca göre protez ve ortez fiyatlarını karşılaması gerekiyor. Protez lüks değil ihtiyaçtır.”

SGK’nin engelli bireylere sağladığı protez politikasında yapacağı değişikliğin sadece kendisinin değil Türkiye’de yaşayan tüm engellilerin hayatını değiştireceğini söyleyen Ahmet Onur Çelikbaş, kampanyasına destek çağrısında bulundu. Çelikbaş: “Herkes doktor olup hayat kurtaramayabilir ama kampanyamıza destek olarak bir seferlik doktor olabilirler.”

Ahmet Onur Çelikbaş’ın Change.Org’da başlattığı kampanyaya siz de destek olabilirsiniz:

change.org/ProtezLuksDegildir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.