Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’nden protestoların devam ettiği Myanmar için uyarı: “Siyasi kriz ekonomik krizi tetikliyor”

Myanmar’da ordunun darbe yapmasının üzerinden bir buçuk ay geçerken salgından dolayı halihazırda kötü durumda olan ülkenin ekonomisi ve güvenliği, orduyla halk arasında süren çatışmalarla daha da kötü bir noktaya geliyor. Birleşmiş Millet Gıda Programı Myanmar’da artan gıda ve yakıt fiyatlarıyla beraber çok ciddi bir krizin  yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunurken pazartesi çıkan çatışmalarda 20 protestocu daha darbeci generallerin yönetimindeki ordu tarafından öldürüldü.

Myanmar’da ordunun 31 Ocak’ta yönetime el koyarak 8 Kasım’daki genel seçimleri kazanan Aung San Suu Çii ve Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetinin bazı yetkililerini seçimlerde usulsüzlük sebebiyle tutuklamasının ardından yaşanan siyasi kriz büyüyor. Darbenin ardından banka çalışanlarından memurlara birçok meslek kuruluşu sivil itaatsizliğe imza atmış, darbeci generallerse darbe karşıtı protestoculara ateş açarak birçok protestocunun ölmesine sebep olmuştu.

Ülke, geçtiğimiz pazar günü 44 protestocunun öldürülmesiyle son bir buçuk aydaki çatışmalarda en kanlı gününü yaşamıştı. Myanmar’da faaliyet gösteren ve çatışmalarda hayatını kaybedenleri kayıt altına alan aktivist bir kuruluş olan The Assistance Association for Political Prisoners (AAPP)’a göre 15 Mart Pazartesi günkü olaylarda 20 gösterici daha öldürüldü. Öldürülen bazı insanların protestolara bile katılmadığı, askerlerin rastgele bir şekilde sokaklara ve evlere ateş ettiği iddia edildi. AAPP tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Şubat’tan beri devam eden olaylarda öldürülen insan sayısı 180’nin üzerine çıktı. Fransız haber ajansı AFP ise öldürülen 11 insanı teyit ettikleri duyurdu. Öte yandan ülkenin en büyük şehri olan Yangon’daki altı kasaba pazar günkü olaylardan beri sıkıyönetim altında.

BMGP: “Krizin ekonomik boyutu ciddi boyutlara ulaşacak”

Birleşmiş Millet Gıda Programı’ndan (BMGP) yapılan açıklamada, şubattan beri gelişen olaylarda Yangon şehrindeki pirinç fiyatlarının yüzde 35, petrol ve enerji fiyatlarınınsa yüzde 15 yükseldiğini belirtiildi. Gıda Programı’nın Myanmar temsilcisi Stephen Anderson yaptığımı açıklamada, “Durum bu şekilde devam ettirdiği takdirde, mevcut krizin ekonomik boyutu çok ciddi boyuta ulaşacaktır” dedi. Darbeden önce de salgının etkisiyle binlerce kişinin işsiz kaldığını, fabrikaların kapandığını ve birçok insanın gıdaya ulaşmakta sıkıntı yaşadığının altını çizen Anderson “Birçok işçi de darbeye karşı sivil itaatsizlik olarak işe gitmiyor, birçoğuysa dışarı çıkmayı çok tehlikeli bulduğu için dışarıya adımını atmıyor. Bankacılık ve ulaşım gibi kritik sektörler uçuruma sürüklenmiş durumda” diye açıklamasına devam etti. BMGP özellikle daha zor durumda olan yaklaşık 360 bin Rohinyalı’ya geçtiğimiz günlerde nakit ve gıda yardımı yaptığını açıkladı. Ayrıca bankaların yaşadığı krizin büyümesi durumunda müdahale edebilmek için 12 milyon dolar değerinde yiyecek yardımını devreye sokacaklarını da belirtti.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.