Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa’da önlemleri artıran ülkeler arasına Fransa da eklendi, Avrupa İlaç Ajansı AstraZeneca aşısının güvenilir olduğunu açıkladı

Fransa’da vaka sayılarının yeniden artmasıyla birlikte ülkedeki 16 bölgede bir aylık sokağa çıkma yasağı uygulanması kararlaştırıldı. Dünyada aşılananların sayısı 400 milyonu geçti. ABD, Kanada ve Meksika’ya milyonlarca doz AstraZeneca aşısı göndereceğini duyurdu. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısının kan pıhtılaşmasına neden olmadığını ve güvenilir olduğunu açıkladı. ABD’de aşılama hızı arttı, ABD Başkanı Joe Biden “görevdeki ilk 100 günde 100 milyon doz aşı” hedefine yaklaştı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Fransa’daki 16 bölgede bir aylık sokağa çıkma yasağı uygulanması kararlaştırıldı

Fransa Başbakanı Jean Castex, perşembe günü (18 Mart) yaptığı açıklamada, başkent Paris dahil olmak üzere 16 bölgede bir ay sürecek sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Yeni kısıtlamaların bugünden itibaren geçerli olacağını belirten Castex, yeni önlemler kapsamında açık kalması zaruri olmayan işletmelerin kapatılacağını, açık hava ve evde düzenlenecek toplanmaların ise sınırlandırılacağını açıkladı. Şehirlerarası seyahatin yapılamayacağını belirten Castex, okulların ise bu süreçte açık kalacağını söyledi. 

Fransa’da yeni vaka sayıları önceki haftalara göre yüzde 24 artarken ülkede çarşamba günü 40 bin yeni vaka bildirilmişti.

Paris Devlet Hastaneleri Başkanı Bruno Riou, Fransa’da nüfusun yaklaşık yüzde dokuzunun aşılandığını ancak daha fazla ölüm ve vaka sayısını engellemek için kapanmanın tek seçenek olduğunu söyledi.

Dünya genelinde aşılananların sayısı 400 milyonu geçti

Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data’dan (Verilerle Dünyamız) programından elde edilen verilerle hazırlanan rapora göre, dünya genelinde aşılananların sayısı 400 milyonu geçerken aşılara erişemeyen çok sayıda ülkede ise henüz aşılama yapılamadığı belirtildi.

Our World in Data verilerine göre aşılamaya başlayan birçok ülke öncelikli olarak yüksek risk grubunda olan sağlık çalışanları ve 60 yaş üstü vatandaşları aşılamaya başladı. Raporda ayrıca, diğer ülkelere oranla İsrail’in nüfusunu daha hızlı aşıladığı belirtildi. 

Our World in Data’ya göre şu an dünya çapında on farklı aşı uygulanıyor. Koronavirüs enfeksiyonlarını azaltmada yüzde 95 etkili olduğu tespit edilen Pfizer-BioNTech aşısı şu anda 76 ülkede kullanılıyor. 

ABD, Kanada ve Meksika’ya AstraZeneca aşısı göndermeyi planlıyor 

Amerika Birleşik Devletleri’nde, (ABD) Beyaz Saray tarafından perşembe günü (18 Mart) yapılan açıklamada, ABD’nin Meksika ve Kanada’ya milyonlarca doz AstraZeneca aşısı göndermeyi planladığı açıklandı. Beyaz Saray’ın aşı açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden’ın Meksikalı göçmenlere yönelik yaptığı “Buraya gelmeyin. Şehrinizi, kasabanızı ve toplumunuzu bırakmayın” açıklamasıyla aynı sıralarda geldi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, ABD’nin 2,5 milyon doz aşıyı Meksika ve Kanada’ya göndereceğini belirterek, “Aşı gönderimi henüz kesinleşmedi ancak amacımız budur” dedi.

ABD’deki aşı üretim tesislerinde milyonlarca doz AstraZeneca aşısı bulunuyor. Meksika ve Kanada dahil birçok ülke AstraZeneca aşısının kullanımına onay verdi ancak aşı henüz ABD’de onaylanmadı.

Psaki, ABD ile Meksika arasındaki aşı gönderimi ile göçmen tartışmalarının birbirlerinden bağımsız olduğunu ancak iki olayın birbirleriyle “örtüştüğünü’”söyledi. Meksika Dışişleri Bakanlığı Kuzey Amerika Bölgesi Genel Müdürü Roberto Velasco ise “Aşı gönderimi ve göçmen krizi iki ayrı konu” dedi. Ancak Meksikalı yetkililer, ABD’nin aşı gönderiminin iki ülke arasındaki bağları güçlendireceği görüşünde.

Avrupa İlaç Ajans’ından AstraZeneca açıklaması: “Aşının faydaları risklerinden daha fazla” 

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısının birçok ülkede kullanımının durdurulmasının ardından aşının faydasının risklerinden daha fazla olduğunu ve aşının virüsten korunmak için “güvenilir olduğunu” açıkladı. EMA açıklamasında AstraZeneca aşıları için bir uyarı etiketi konacağı, böylece AstraZeneca aşısını alan kişilerdeki olası kan pıhtılaşması reaksiyonlarının incelenebileceği belirtildi. 

EMA, şimdiye kadar AstraZeneca aşısını almış kişilerde çok az sayıda kan pıhtılaşması reaksiyonu görüldüğünü ancak aşıyı alan herkesin gözlemlenmesi gerektiğini belirtti. EMA, aşıyı alan kişilerde oluşan reaksiyonlar göz önüne alınarak kan pıhtılaşmasına esas olarak neyin sebep olduğunun daha kolay bir şekilde tespit edilebileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve çok sayıda bağımsız sağlık uzmanı da EMA’nın AstraZeneca aşısı hakkında açıklamalarının doğru olduğu görüşünde.

Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen AstraZeneca aşısı hem kolay muhafaza ediliyor hem de dünya genelinde kullanılan diğer aşılara göre daha ucuz olması sebebiyle DSÖ’nün yoksul ve orta gelirli ülkelerin aşılama programları için önemli bir yere sahip.

EMA’nın açıklamalarından hemen sonra Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya AstraZeneca aşısının kullanımına devam edileceğini açıkladı ancak Norveç hükümeti, aşı hakkında daha fazla çalışmanın yapılmasını bekleyeceklerini duyurdu. 

ABD’de aşılama hızı önceki haftaya göre yüzde 12 arttı, Biden “100 günde 100 milyon doz aşı” hedefine bir adım daha yaklaştı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) aşılama hızı bir önceki haftaya oranla yüzde 12 artarken ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin “100 günde 100 milyon doz aşı” hedefine ulaşmasına yalnızca bir günlük bir mesafe olduğunu belirterek, “Aşı programımızın çok önündeyiz. Ancak buna rağmen önümüzde uzun bir yol var” dedi. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) alınan verilere göre, ABD’de son yedi gün içerisinde iki milyon 500 bin kişi aşılandı. Biden, göreve geldiği 20 Ocak’tan bugüne kadar ülkede toplam 99 milyon 200 bin aşı yapıldığını belirtirken CDC verilerine göre, ABD genelinde 75 milyondan fazla kişi en az bir doz koronavirüs aşısı aldı ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 12’si tamamen aşılandı. ABD’nin yaklaşık 31 eyaleti, belirlenen aşılama programının önünde gidiyor. 

Öte yandan ABD’nin en kalabalık eyaleti Illinois’in yetkilileri, 12 Nisan tarihi itibariyle 16 yaş ve üzeri herkesin aşı için randevu alabileceğini duyurdu. Illinois Valisi JB Pritzker, paylaştığı mesajda “Sonunda tünelin sonundaki ışığı görebiliyoruz. Daha fazla kişi aşılandıkça ışık daha parlak hale geliyor” dedi. 

ABD’nin bir başka eyaleti Utah’ta ise aşılama programına tahmin edilenden daha erken başlandığını belirten Utah Valisi Spencer Cox, “Aşılamaya erken başlamamız önemli bir adım” dedi. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.