Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın’ın koronavirüs önlemleriyle ilgili sözlerine ilişkin açıklama: “Alınacak önlemler ve kapanma planları hangi bilimsel ölçütlere göre yapılmaktadır?”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi bugün (19 Mart), artan vaka ve ölüm sayılarına dikkat çeken bir açıklama yaptı. Halk sağlığı uzmanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın‘ın, hızla yükselen vaka sayıları ve alınacak önlemler ile ilgili bir gazetecinin sorularına verdiği yanıtlar üzerine yapılan açıklamada, salgın sürecine dair bilimsel danışmanlık yapan bir Bilim Kurulu olduğu ve tavsiyelerinin siyasi otorite tarafından değerlendirildiği ifade edildi.

Prof. Dr. Levent Akın

Habertürk Gazetesi’nden Muharrem Sarıkaya, 18 Mart’ta, köşesinde Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın’ın, koronavirüs vakalarındaki artış ve kapanma tedbirleri alınması kararıyla ilgili sözlerine yer verdi. Kademeli kapanma uygulamasına geçildikten sonra İstanbul başta olmak üzere bazı illerin risk haritasında turuncudan kırmızıya döndüğünü belirten Sarıkaya şunları yazdı:

“Kapanmanın modelleri üzerinde çalışan ve bunu üyesi bulunduğu Bilim Kurulu’nun görüşüne sunan Halk Sağlığı Uzmanı, Prof. Dr. Levent Akın’a sordum. Önce bir durumun altını çizdi:

“Eğer bir ildeki vaka sayısında yükselme varsa ve kapanması için gereken diğer kriterleri de sağlıyorsa restoran ve kafeler kapatılır.”

Sözlerini biraz daha açmasını istedim.

Hastaneye yatış ve entübe hale gelmenin de arasında bulunduğu 6-7 kriterin olduğunu belirtti. Bir de örnek verdi:

“İngiliz ve Güney Afrika varyantları farklı etki bırakıyor. Diyelim ki İngiliz mutantında 100 binde diyelim ki 750 kişi yakalanıyor ama bakıyoruz hastaneye yatan sayısı aynı oranda yüksek değil. Güney Afrika mutantında ise 100 binde diyelim ki 70 kişi yakalanıyor ve neredeyse hepsi hastaneye yatıyor. Bunlar da kapanma ile ilgili kriterlerimizi oluşturuyor.”

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Akın’ın bu sözleri üzerine TTB’den bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, alınan kararların ve önlemlerin ölçütlerinin belirlenmesinde hangi bilimsel bilgilerden yararlanıldığı sorusuna cevap istendi. 

Açıklamanın tamamı ise şöyle:

“1. Alınacak önlemler ve kapanma ile ilgili ölçütlerden söz edilmekte, ancak bu ölçütlerin neler olduğu belirtilmemektedir. Ölçütlerin belirlenmesinde hangi bilimsel bilgiden yararlanıldığı da belirsiz olduğu gibi “ölçüt” somut ve sayısal bir değere sahip olması gerekirken “Hastaneye yatış ve entübe hale gelmenin de arasında bulunduğu 6-7 kriterin olduğunu belirtti” ifadesinde kaç ölçütten yararlanıldığı da anlaşılamamaktadır. Kaç ölçüt vardır ve bu ölçütler nelerdir?

2. İlk kapatılacak yerlerin restoran ve kafeler olduğu izlenimi veren açıklamada bu alanların olgu kümelenmelerinin tek yeri gibi gösterilmesinin uygun olmadığı bilinmektedir. Aksi takdirde bu yerler henüz kapalıyken olgu sayısının 5 binden 12 bine çıkmasının söz konusu olmayacağı muhakkaktır.

3. Hastaneye yatış ve entübe edilmenin en ön plandaki ölçütler olarak sunulması, salgının hastanede karşılanması yaklaşımının dışa vurumu olarak değerlendirilmelidir. Salgının yayılmasının önlenmesini öncelemeyen bu yaklaşımın bir halk sağlıkçı tarafından dile getirilmesi bir talihsizliktir.

4. Haftalık insidansın değerlendirilmesinde “100 bin PCR testinden 100’ünün pozitif çıkması” şeklinde bir ifade de halk sağlığı uzmanlık alanı kapsamında bir yaklaşıma uymamaktadır.

5. Mutasyonlar ile ilgili söylenenler ise şu ana kadarki bilimsel bilgiyle örtüşmediği gibi “diyelim ki” yerine bir Bilim Kurulu üyesinin Türkiye verileri üzerinden bir açıklama yapması beklenmelidir. Endişe verici varyantlar arasında bulunan İngiltere varyantı B.1.1.7 ile ilgili 54 bin 906 hasta örnekleminde her bin olguda ölümün 2,4’ten 4,1’e yükseldiği gösterilmiştir.  Güney Afrika varyantı olarak bilinen B.1.351 ve New York varyantı B.1.526 özellikle vücudun bağışıklık korumasından kaçabilmesi nedeniyle kaçak mutasyon olarak adlandırılan E484K mutasyonuna bağlı olarak daha hızlı yayıldığı ve aşıların etkisinin düştüğü bildirilmektedir. Yapılan araştırmalar ile uyumlu olmayan bu söylemin bir bilimsel kurul üyesi tarafından ifade edildiği koşullarda bununla ilgili bir araştırma sonucu mevcut olup olmadığı, varsa bu bilimsel verilerin nerede paylaşıldığı açıklanmalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.