Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul güzergahından geçen otoyol için devlet garantisi verildi: “Bundan sonrası için de emsal teşkil edebilir”

Resmi Gazete’de geçtiğimiz gün yayınlanan bir Cumhurbaşkanı kararında geçen bir madde nedeniyle Kanal İstanbul projesine devlet garantisi verildiği tartışıldı ancak garanti, Kanal İstanbul’a bağlanan yol için verildi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “İlk etapta yolla başlayacak ama bundan sonrası için de emsal teşkil edebilir” dedi.

Resmi Gazete’de geçtiğimiz gün yayınlanan kararla, Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun’a geçici madde eklendi. 

Kanuna eklenen madde şöyle: “15/3/2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte henüz uygulama sözleşmesi imzalanmamış, yurt dışından finanse edilmesi planlanan yap-işlet-devret projeleri kapsamında, 11/A maddesi uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı özel bütçeli kamu idareleri tarafından imzalanacak borç üstlenim anlaşmalarına, ilgili idarenin borç üstlenim anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlayacak şekilde, 4749 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 8/A maddesi hükümlerine tabi olmaksızın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da taraf olabilir” 

Bu madde gereği, Kanal İstanbul projesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üzerinden devlet garantisi verildiği tartışıldı fakat garanti, 15 Mart 2020’den sonra ihalesi yapılmış, henüz sözleşmesi imzalanmamış projeler için geçerli olduğundan Başakşehir-Nakkaş otoyolu için verildiği anlaşıldı.

Başakşehir-Nakkaş otoyolu, Kanal İstanbul güzergahı üzerinden geçen bir yol ve 8 milyar TL’nin üzerinde maliyeti var. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Dolaylı yoldan Kanal İstanbul ile alakalı. Sonuçta yap-işlet-devret modeliyle yapılacağına yönelik Cumhurbaşkanı’nın açıklaması vardı. Proje için sermayeye de garanti verilmesi lazım. Bu ortamda kimse bu işe girmek istemeyebilir. Özellikle yabancı sermaye teminat gibi de değerlendirir bunu” dedi.

Akçelik, bundan sonraki projeler için bu garantinin emsal olacağını söyledi ve ekledi: “Bakanlığın bu projelere ayıracak bütçesi var mı tartışmalı. Biz, kamu bankalarının da bu konuda kefil olduğunu görüyorduk. Bakanlık da kamu bankalarıyla ortaklaşa yapabilir bunu. Tüm bunlar uygulamada görülecek şeyler. İlk etapta yolla başlayacak ve zamanla nasıl yapılacağını göreceğiz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.