Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tandır ve tandır yanıkları ilk kez bir bilimsel sempozyuma konu olacak – Doç. Dr. Sebahattin Çelik ile söyleşi: “Tandır, ciddi bir halk sağlığı sorunudur”

Ekmek ve yemek pişirmekte ve zaman zaman ısınmada kullanılan tandır, tandır dumanı ve tandır yanıkları ilk kez bilimsel bir sempozyuma konu olacak. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından haziran ayının başında yapılacak sempozyum hakkında bilgi veren Başhekim Doç. Dr. Sebahattin Çelik, tandırın ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, “Bölgemizde 50 yaş üstü kadınların büyük çoğunda görülen KOAH hastalığının en önemli sebeplerinden birisi tandır dumanıdır. Yine tandırlara bağlı yanıklar ve hastalıklar da söz konusudur. Biz sahada bir buçuk yıl çalışarak elde ettiğimiz verileri bilimsel olarak sempozyumda ortaya koyacağız” dedi.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, içinde yapılan ekmeğin kokusu ve lezzetinden vazgeçilemeyen tandırların özellikle kadın ve çocuklar için aynı zamanda ciddi riskleri barındırdığını belirtti: “Tandıra düşüp ciddi yanıklar sonucu yaşamını yitirenler var, yine ciddi şekilde yanma durumu ile karşılaşanlar var. Aynı zamanda bel fıtığı ve 400 derece sıcaklık nedeniyle gözlerde yaşarma gibi birçok sorun ile karşı karşıya kalınıyor. Bizim de annelerimiz nüfusun yoğunluğu nedeniyle ucuza ekmek elde etmek için tandır kullandılar ve 50 yaşından sonra ciddi sağlık sorunları yaşadılar. Biz de daha önce sadece makaleler yazılan bu konuyu bilimsel bir sempozyumda ele almak için çalışmalar yaptık.”

Van ve çevresinde bir buçuk yıl içinde yaklaşık 500 mahalle muhtarı ile görüştüklerini, kullanılan tandırları yerinde incelediklerini, tandırların dumanından numuneler aldıklarını ve tandırlara bağlı yanıkları da incelediklerini söyleyen Çelik şöyle devam etti: “Son 10 yılda hastanemize getirilen 4 bin 500 yanık vakasının çok önemli bir bölümü tandır yanıklarından oluşuyor. Tandır sorunu ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Biz sorunu önce tespit etmek istedik. Bilimsel olarak çalıştayda bunları dile getireceğiz. Yetkililere ve karar alıcılara ise bu tandırların yerine çözüm üretmek ve bu sorunu ortadan kaldırmak kalıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.