Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fatma Altınmakas davası: Altınmakas, “aile meclisinin aldığı karar” nedeniyle katledilmiş

Muş’un Malazgirt ilçesinde kayınbiraderi Sinan Altınmakas tarafından tecavüze uğrayan ve polise şikayetçi olduktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün (30 Mart) yapıldı. Duruşmada, “tanık” sıfatıyla dinlenen Sinan Altınmakas, Fatma Altınmakas’a tecavüz ettiğini reddetti, cinayetin “aile meclisinin aldığı karar” ile işlendiğini söyledi.

Ağrı’nın Patnos ilçesindeki Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, eşi Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde katledilen Fatma Altınmakas‘ın ailesinin avukatları hazır bulundu. Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanık Kazım Altınmakas, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmada ilk olarak sanık Kazım Altınmakas savunma yaptı. Daha önce savcılıkta Fatma Altınmakas’ı “nasıl olduğunu bilmeden” öldürdüğünü ileri süren sanık Kazım Altınmakas, bu kez silahın, Fatma Altınmakas’ın elinden almaya çalıştığı sırada ateş aldığını söyledi.

Tanık olarak dinlenen sanık Altınmakas’ın yeğeni Kader Akar, cinayetin yaşandığı gün, sanık Kazım Altınmakas’ın içeriye gelerek Fatma’ya iki el ateş ederek öldürdüğünü söyledi. Akar, Sinan Altınmakas’ın Fatma Altınmakas’a sürekli tehdit içerikli mesajlar gönderdiğini ve bu mesajları kendisinin de gördüğünü anlatarak, Fatma Altınmakas’ın sistematik bir şekilde Sinan Altınmakas’ın tecavüzüne maruz kaldığını söyledi.

“Aile büyüklerinden aldığı emirle eşini öldürdü”

Fatma Altınmakas’a tecavüz ettiği belirtilen Sinan Altınmakas, “tanık” sıfatıyla verdiği ifadede, tecavüz suçlamasını reddetti. Ağabeyi Kazım Altınmakas’ın kendisini aradığını söyleyen Sinan Altınmakas, “Bana eşini öldüreceğini söyledi. Ben de öldürmemesini ve babasının evine götürmesini söyledim. Ağabeyim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış” diye konuştu.

Fatma’nın avukatlığını yapan ağabeyi Mir Bedirhan Ayaz ise iddianamenin yetersiz olduğunu ve cinayetten sadece bir kişinin yargılanmaması gerektiğini vurguladı. Cinayeti “toplumsal bir cinayet” olarak tanımlayan Ayaz, Fatma’nın ilk yaptığı suç duyurusunda beyanlarının esas alınmamasından kaynaklı olarak böylesi bir cinayetin yaşandığını söyledi.

Mahkeme heyeti, Sinan Altınmakas’ın kullandığı iletişim numarasının HTS (Historical Traffic Search) kayıtlarının alınmasına ve sanık Kazım Altınmakas’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 6 Mayıs’a erteledi.  

Ne olmuştu?

Muş’un Malazgirt ilçesinde eşi ve altı çocuğuyla birlikte yaşayan Fatma Altınmakas, eşinin kardeşi tarafından tecavüze uğradı. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Fatma Altınmakas, 12 Temmuz tarihinde Malazgirt Jandarma Karakolu’na giderek, kendisine tecavüz ettiğini iddia ettiği Sinan Altınmakas’tan şikayetçi oldu. Sinan Altınmakas’ın kendisini, eşi ve çocuklarını öldürmekle tehdit ettiğini beyan eden Altınmakas, “Ben Sinan Altınmakas isimli şahsın bana sürekli cinsel saldırıda bulunmasından kaynaklı ondan şikayetçiyim” dedi. 

Şikayet üzerine gözaltına alınan Sinan Altınmakas, aynı gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın Sinan Altınmakas’ın serbest bırakılmasına itiraz etmesine rağmen Malazgirt Sulh Ceza Hâkimliği, “dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgâhı oluşu, delilleri karartma ihtimalinin olmaması” gerekçesiyle Altınmakas’ı 14 Temmuz günü serbest bıraktı. 

Aynı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından silahla öldürüldü. Kazım Altınmakas “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.