Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya, casusluk yaptıkları iddiasıyla iki Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı

İtalya ve Rusya arasındaki casusluk krizi büyüyor. Roma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın bir parçası olarak, İtalyan gizli servisinin ve jandarmasının Roma’da yaptığı bir operasyonda bir İtalyan subayın, Rus askeri yetkilisine para karşılığında gizli belge ve bilgileri aktarırken suçüstü yakalandığı açıklandı. İtalyan polisi, subayın “casusluk ve devlet güvenliğini tehlikeye atmak” suçlamalarıyla karşı karşıya olduğunu, Rus askeri yetkilisinin ise diplomatik statüsünün araştırıldığını bildirdi.  

İtalyan basınında çıkan son haberlerde, İtalyan subay ile Rus diplomat arasındaki bilgi alışverişinin 5 bin euro karşılığında yapılacağı ve belgeler arasında NATO ile ilgili bilgilerin de yer aldığı aktarıldı. 

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Roma’daki Rusya Büyükelçisi Sergey Razov ile yapılan görüşmenin ardından iki diplomatın sınır dışı edileceğini söyledi. Sınır dışı kararından sonra açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı ise “Rusya Büyükelçiliği’nde görevli iki diplomatın Roma’dan ihraç edilmesini üzüntüyle karşılıyoruz” dedi. 

Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky, Roma’nın casusluk suçlamalarını reddederek, “Casusluk çılgınlığı İtalya’ya da ulaştı. Eminim iki diplomatın ihraç edilmesinin arkasında sağlam bir gerekçe yoktur” diye konuştu.  

Kremlin’den gelen açıklama ise Roma ile ikili ilişkilerin zarar görmeyeceği ve olayla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları yönündeydi.

Mart 2021’in başlarında Bulgaristan’da casusluk şüphesiyle iki Rus diplomat sınır dışı edilmişti. Bulgar savcıların olayla ilgili açıklamasında iki Rus diplomatın NATO, CIA, Ukrayna, Güney Kafkasya, Dağlık Karabağ toprakları hakkında bilgi topladığı belirtilmişti. Bulgaristan’ın yanı sıra Hollanda, Danimarka, Slovakya ve Çekya da casusluk yaptıkları iddiasıyla bazı Rus diplomatları sınır dışı etmişti. 

Kaynal: WSJ

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.