Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süveyş Kanalı deniz trafiğine tamamen açıldı

Mısır Süveyş Kanalı İdaresi Başkanlığı, karaya oturan Ever Given gemisinin kurtarılması ve deniz trafiğinin yeniden açılmasının ardından kanalda bekleyen tüm gemilerin kanaldan geçtiğini duyurdu. Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabie, mahsur kalan tüm gemilerin Süveyş Kanalı’ndan geçtiğini söyledi.

Mısır’daki Süveyş Kanalı’nda 23 Mart günü karaya oturan ve altı gün boyunca gemi trafiğini kapatan Panama bandıralı Ever Given’ın 29 Mart’ta kurtarılmasının ardından geçişler yeniden başlamıştı. Mısır Süveyş Kanalı İdaresi Başkanlığı, kanaldaki tıkanıklık süresinde oluşan gemi trafiğinin sona erdiğini ve 61 gemilik son grubun da 3 Nisan’da Süveyş Kanalı’ndan geçtiğini duyurdu.

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabie, karaya oturan yük gemisinin kurtarma çalışmalarının devam ettiği altı günlük sürede kanalın kuzey ve güney uçlarında toplam 422 geminin biriktiğini belirtti ve kanalın açılmasından sonra bekleyen son 61 geminin de 3 Nisan’da kanaldan çıktığını duyurdu. Böylece 23 Mart’tan bu yana kanalda biriken tüm gemilerin de geçişi tamamlandı. 

Kanal yöneticileri gelecekte de benzer bir olayın yaşanmaması için kanaldaki teknik altyapının geliştirilmesi için çalışmalarda bulunuyor. Yetkililer, kanalın tıkanmasından kaynaklı kayıpların telafi edilmesi için en az 1 milyar dolar tazminat talebinde bulunacaklarını söyledi. Rabie, Ever Given’ın sahibinin tazminatları ödeyene kadar konteyner gemisinin Büyük Acı Göl’den çıkmayacağını belirtti.

Yük gemisinin teknik işlerinden sorumlu şirket Bernhard Schulte, geminin şiddetli rüzgar nedeniyle saptığına işaret etti ve olayın mekanik ya da teknik bir sorundan kaynaklanmadığını savundu. Rabie ise nedenin rüzgar olmadığını belirtti ve kazanın insan hatası sonucu gerçekleştiğini söyledi.

400 metre uzunluğundaki Ever Given isimli gemi 23 Mart’ta Süveyş Kanalı’nda karaya oturmuş ve 400’den fazla geminin kanalın girişinde ve çıkışında mahsur kalmasına sebep olmuştu. Kanalın güney ucunda karaya oturarak dünyanın en önemli ticaret yollarından birisini tıkayan gemiyi kurtarmak altı gün sürmüştü. 

Yetkililer, Ever Given’ın karaya oturmasıyla ilgili soruşturma açtı fakat ilk bulguların gelecek hafta açıklanması bekleniyor. Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve dünya ticaretinde önemli geçiş noktalarından biri olan Süveyş Kanalı’nda sıkışan Ever Given’ın günlük 9,6 milyar dolar zarara yol açtığı belirtilmiş, deniz trafiğinin durması ile de Mısır’ın günlük 10 ile 15 milyon dolar arasında zarara uğradığı ifade edilmişti. 

Konu ile ilgili hazırladığımız podcast’imizi aşağıdaki linkten dinleyebilir ve okuyabilirsiniz:


Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.