Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı darbe girişimi davasında karar açıklandı: Üç eski subaya toplam dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki eylemlere ilişkin 497 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Üç eski subay toplam dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, eski albay Muhammet Tanju Poshor hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verdi. Poshor, TRT binası baskınını yönetmek ve cumhurbaşkanına suikast ile suçlandı.

Köşk Muhafız Komando Birliği’nin komutanı eski Binbaşı Osman Koltarla hakkında müebbet hapis, eski binbaşı Fedakar Akça hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Darbe bildirisini TRT’de okutmakla suçlanan eski yarbay Ümit Gençer‘e, “anayasal düzeni ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

Eski kurmay albay Muhsin Kutsi Barış, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “kasten yaralama” suçlarından 61 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İlk duruşma 2017’deydi

İddianamede Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü ile TRT çalışanı 65 kişi müşteki olarak yer aldı.

Sanıkların, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “cumhurbaşkanına suikast”, “askeri komutanlıkların gaspı”, “silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “nitelikli olarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “kamu malına zarar verme” suçlarından cezalandırılmaları istendi.

104 kişinin tutuklu olduğu davanın ilk duruşması 10 Ekim 2017’de yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.