Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk bilim insanları Sinovac aşısını araştırdı – Prof. Dr. Sinem Akçalı: “Birinci dozda yüzde 25 olan antikor düzeyi, ikinci dozda yüzde 97’lere çıktı”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) öğretim üyesi 10 bilim insanı, hakkında bilgiye erişilemeyen Çin aşısı Sinovac’ı araştırdı. Yüzlerce denek üzerinde çalışan akademisyenlerden MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, aşı için “Birinci dozdan 28 gün sonra kan veren kişilerde antikor düzeyi yüzde 25’lerdeyken, ikinci dozdan 28 gün sonra kan veren kişilerde antikor düzeyinin yüzde 97’lere çıktığını gördük” dedi.

Prof. Dr. Sinem Akçalı, Medyascope canlı yayınında araştırmanın detaylarını aktardı. 

Aşılama başladığında sağlık çalışanı olarak kendilerinin de Sinovac aşısı ile ilgili tereddütleri olduğunu belirten Akçalı, şöyle konuştu: “Bu tartışmalar sürerken biz öğretim üyeleri oturup aşılama sürecini takip etme kararı aldık. Aşılama başladığı gün aşı olmaya gelen sağlık çalışanı arkadaşlarımızdan kan topladık. Bin 180 kişiden örnek alındı. Aşı öncesi antikor durumlarına baktık, antikor pozitifliği olan arkadaşlarımızı eleyerek bin 53 kişi ile çalışmaya başladık. Bu kişilerden ikinci doz için geldikleri gün, aşılarını olmadan önce yine kan aldık. Sonra aşılarını oldular ancak bin 58 kişinin hepsi gelmedi 939 kişi ile devam ettik. İkinci dozdan 28 gün sonra tekrar bu 939 kişiyi çağırdık, 771’i geldi. Tekrar hepsinden kan aldık. Aldığımız tüm kanlardaki antikor oranlarını araştırmaya başladık. Kantitatif dediğimiz sayısal değer verebilen bir kitle çalıştık. Nötralizan antikorlar virüsün hücreye girmesini engelleyerek, virüs vücuda girse de hedef hücreye giremediği için hastalık oluşturmamasını sağlayan antikorlardır. Ayrıca bu antikor için de bir kan alımı yaptık ve laboratuvar çalışmalarımızı tamamladık.”

Prof. Dr. Sinem Akçalı

“Katılımcılarda ikinci dozdan sonra antikor seviyesi yüzde 97’ye çıktı”

Katılımcılardaki antikor düzeyinin ikinci dozdan sonra oldukça yükseldiğini açıklayan Akçalı, “Birinci dozdan 28 gün sonra kan veren kişilerde antikor düzeyi yüzde 25’lerdeyken, ikinci dozdan 28 gün sonra kan veren kişilerde antikor düzeyinin yüzde 97’lere çıktığını gördük. Bu bize iki doz aşının ne denli önemli olduğunu göstermiş oldu. Yüzde 25 ile yüzde 97 arasında ciddi bir fark var gerçekten. Bu sevindiriciydi, hepimiz için. Nötralizan antikor da bakmıştık. Gönüllü sağlık çalışanı deneklerde, pozitif antikor oluşan kişilerin oranı da yüzde 97. Oluşan antikorların nötralizan antikor olduğunu da söyleyebiliriz. Vatandaşlarımıza şunu vurgulamamız gerekiyor, mutlaka iki doz aşı yaptırmaları şart” dedi.

“Aşı, kadınlarda erkeklere göre daha çok antikor üretti”

Prof. Dr. Akçalı antikor seviyelerini cinsiyetler bazında da değerlendirdiklerini şöyle aktardı: “Her iki cinsiyette de çok iyi antikor oluşturduğunu saptadık ama kadınlarda erkeklere göre antikor düzeyi daha yüksek çıktı. Oran, erkeklerde yüzde 95 iken kadınlarda yüzde 99 çıktı.”

“Aşının yan etkileri çoğunlukla lokal etkiler”

Aşının yan etkileri ile ilgili de konuşan Akçalı, “Yan etki anketi de uyguladık, katılımcılara ve sonuçlara göre yan etkiler çoğunlukla aşı yerinde ağrı gibi lokal etkiler. Çok az sayıda katılımcıda sistemik yan etki oldu ancak hastaneye yatma gibi bir durum olmadı” dedi.

“Halkımız güvenle bu aşıyı vurdurabilir”

Prof. Dr. Sinem Akçalı, herkesin Sinovac aşısını güvenle olabileceğini söyleyerek şöyle devam etti: “Altı arkadaşımız aşılamadan sonra koronavirüs oldular. Üçü birinci doz, üçü de ikinci dozdan sonra. Ama hepsi evde geçiriyor, durumları ağır değil. İçlerinden izolasyon süresini doldurup işe dönenler oldu. Halkımız güvenle bu aşıyı vurdurabilir. Hangi aşı denk gelirse mutlaka aşı olmalılar.”

Akçalı, araştırmalarını gördükten sonra Sinovac aşısı olmayı kabul eden çok insan olduğunu da dile getirdi.

Prof. Dr. Akçalı, çalışmanın istatistiksel analizlerinin devam ettiğini, 771 katılımcının bir sene boyunca izleneceğini ve ardından bu süreçte toplanan araştırma verilerinin de yayımlanacağını belirtti.

Henüz halkın sadece yüzde 10’u aşılandı

Salgında gelinen son durum ile ilgili de konuşan Akçalı, “Ulusal aşı programı hızlanmalı. Henüz halkın sadece yüzde 10’u aşılandı. Günlük vaka sayılarının azalması için aşı çok önemli. Çok hızlı bir kapanma sürecine de girilmeli. Aşılansak da salgın bitene kadar maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. En az çift maske kullanmalıyız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.