Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu: “Yaşamak ve yaşatmak için uygun mekanlarda çalışmak istiyoruz, ölünce hatırlanmak istemiyoruz”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu’nun (AHEK) hazırladığı “Aile Sağlığı Merkezleri için harekete geçiyoruz” programı bugün (7 Nisan) çevrimiçi bir toplantıyla yapıldı. AHEK’in yaptığı açıklamada, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve mobil çalışma birimlerindeki kötü, uygunsuz sağlık merkezi binalarına dikkat çekmek istedikleri belirtildi. AHEK açıklamasında, ASM mekanlarının kamusal alanlarda yeniden inşa edilmesinin, Sağlık Bakanlığı’nın görev ve sorumluluğunda olduğu vurgulandı.

“TTB AHEK, uygun Aile Sağlığı Merkezleri için harekete geçiyor”

“Aile Sağlığı Merkezleri için harekete geçiyoruz” programını sunan AHEK Yürütme Sekreteri Dr. Sibel Uyan, ASM’lerin kötü çalışma koşullarının, hastalar ve sağlık çalışanları için risk oluşturduğunu belirterek, “Hastalıklardan ve içinde olduğumuz salgının yarattığı sağlık sorunlarından kurtulmak için ASM’lere ihtiyacımız var” dedi.

AHEK Başkanı Emrah Kırımlı, “Aynı odada birden çok hekim ve hemşireler beraber hizmet vermeye çalışıyor. Bu nedenle yapabileceğimiz sayıda aşıyı yapamıyoruz. Yapamadığımız her aşı sonrasında hayatını kaybeden, hastaneye yatırılan insanların sayısı artıyorASM’lerdeki sorun yalnızca aile hekimlerinin değil bütün halkın sorunu. Biz bu sorunları Sağlık Bakanlığı’na hatırlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Açıklamada konuşan aile hekimleri ise “Aşısını yaptığımız insanların hakkı olan bekleme alanlarına sahip ASM’ler istiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak için uygun mekânlarda çalışmak istiyoruz! Ölünce hatırlanmak istemiyoruz” mesajını paylaştı.

Programa ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’de her üç sağlık başvurusundan birinin ASM’lere yapıldığı ve bu nedenle hastalıklardan ve salgının yarattığı sağlık sorunlarından kurtulmak için ASM’lere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

“ASM’lerin yüzde 10’u koronavirüs tedbirlerini uygulamaya elverişli”

AHEK, Türkiye’de her iki ASM’den sadece birinin devlet tarafından tesis edildiğini, üç ASM’den birinin ise şahıslar tarafından kiralandığını açıkladı. AHEK, Türkiye’deki ASM’lerin yalnızca yüzde 10’unun koronavirüs tedbirlerini uygulamaya elverişli olduğunu söyledi.

Koronavirüs tedbirlerini uygulamakta yaşanan aksaklıkların en önemli sorun olduğunu belirten aile hekimleri, daha az hasta bakabildiklerini ve bazı sağlık hizmetlerini ertelemek zorunda kaldıklarını açıkladı.

“ASM’ler uygunsuz ve ruhsatsız kamu dışı binalarda, muhtarlıklarda, cami altlarında, garajdan bozma mekanlarda bulunmaktadır”

Yapılan açıklamada, ASM’lerin, ruhsatsız kamu dışı binalarda, muhtarlıklarda, cami altlarında olduğu vurgulandı ve ASM’lerin kamu binalarında hizmet vermesi gerektiği belirtildi.

Açıklamayı okuyan AHEK Yürütme Sekreteri Dr. Sibel Uyan, “Sağlık çalışanları uygunsuz hizmet binalarında çalışmaya zorlanıyor” dedi.  

“Türkiye’de bir milyonun üzerinde sağlık çalışanından yüzde 5’i birinci basamakta çalışmaktadır”

ASM ve mobil birimlerin mekanlarının uygunsuzluğunun salgın sürecinde daha da görünür hale geldiğini ifade eden aile hekimleri, şehir hastanelerinin bir yıllık kirası ile 16 bin ASM yapılabildiğine dikkat çekti. AHEK açıklamasında, “Bugünden eksikliklerin tespit edilip iyileştirilmesi ve hiçbir aile hekiminin hayatını kaybetmemesini istiyoruz” denildi.

TTB AHEK, ASM binalarının hizmet vermeye uygun olmadığını ve bu durumun salgınla tahammül edilmez hale geldiğini belirterek, sağlık hizmeti verilen binaların Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmasını talep etti.

AHEK’in talepleri şöyle:

  • Aile Sağlığı Merkezleri’nin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir.
  • Aile Sağlığı Merkezleri, kamuya ait mekanlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan binalarda yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir.
  • Başta deprem güvenliği olmayan kamu binalarında hizmet veren ASM’lerin Sağlık Bakanlığı tarafından güçlendirilmelidir. Hastalar ve sağlık çalışanları mağdur edilmeden yeniden inşa edilmelidir.
  • Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde Sağlık Bakanlığı tarafından uygun mekanlarda binalar yapılmalı ve donanım sağlanmalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.