Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü, Türkiye’de de kutlanıyor – Roman Diyalog Ağı Üyesi Feray Özlaf: “Bugünü öne çıkaranlar Romanlar’ı ayrımcılıktan korusun, özgürce yaşamalarını sağlasın”

Resmi Gazete’de, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nün artık Türkiye’de de kutlanacağına dair Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı. Roman Diyalog Ağı (RODA) da Dünya Romanlar Günü’nün 50. yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı ve Romanlar’ın derinleşen yoksulluğuna dikkat çekti.

Arşiv

İlk Dünya Roman Kongresi, 8 Nisan 1971 tarihinde, 14 ülkeden gelen delegelerin katılımıyla Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da düzenlendi. Kongre, Romanlar’ı ve Roman gibi yaşayan grupları, ortak sorunlar çerçevesinde bir araya getirdi. Romanlar’ın örgütlü hak arayışının başlangıcı sayılan bu kongrenin üzerinden 50 yıl geçti. 1990 yılında düzenlenen 4. Dünya Roman Kongresi, 8 Nisan’ı, “Dünya Romanlar Günü” olarak ilan etti. 

Roman Diyalog Ağı (RODA), Dünya Romanlar Günü’nde yaptığı açıklamayla, Romanlar’ın eşitlik, katılım ve sosyal alanda var olmalarına ilişkin sorunlarının, 50 yıldır hem Türkiye’de hem de Avrupa’da çözülmediğine dikkat çekti. Açıklamada, koronavirüs salgınıyla birlikte Romanlar ve Romanlar gibi yaşayan grupların yaşam koşullarının giderek daha da kötüleştiği belirtildi, kimi zaman Romanlar’a yönelik önyargının keskinleştiği vurgulandı.

Arşiv

Romanlar ile nüfusun geri kalanı arasında adeta aşılmaz bir duvar örüldüğünün altının çizildiği açıklamada şöyle denildi: “Bin yıldan fazla bir süredir bu topraklarda yaşayan Romanlar, zengin kültür birikimleri, kültürel farklılıkları, ekonomik alana özgün katılımlarıyla ülkemizin ekonomik ve sosyal yaşamının her alanında aktif olarak yer almalarına rağmen, toplumsal alanda adeta görülmez durumdalar. Önyargılardan beslenen ayrımcılık ve buna dayalı sosyoekonomik dışlanma, toplumun karşı karşıya olduğu temel problemler arasında. İstihdam, barınma, eğitim, sağlık gibi yıllardır çözüm bekleyen sorunlar.”

Arşiv

Dün (7 Nisan) Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde, “8 Nisan günü, başta eğitim, istihdam ve iskan sorunları olmak üzere Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne hız verilmesi, her türlü ayrımcılık zeminin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve Roman kültürünün korunarak yaşatılması amacıyla ülkemizde de ‘Romanlar Günü’ olarak kutlanılacaktır” denildi.

Medyascope’a konuşan RODA Üyesi Feray Özlaf, “Ben mesela şu anda işteyim. Bugünü, bize özel hissettiren hiçbir şey yok. Romanlar olarak, bugün hiç özel hissetmiyoruz. ‘Bugün bizim günümüz’ diyemiyoruz maalesef. Hele de bu salgın döneminde” dedi. 

Salgının Romanlar’ı çok derin bir yoksulluğa sürüklediğini belirten Özlaf, “İnsanlar çok mağdur oldu. Çocuklarının okulları, işsizlikleri, barınma sıkıntısı, gıda sıkıntısı… Örneğin benim eşim dört aydır çalışmıyor, ben çalışıyorum. Biz yine nispeten daha iyi durumdayız” diye konuştu.  

8 Nisan’ın Türkiye’de “Romanlar Günü” olarak kutlanacak olmasıyla ilgili Özlaf, şunları söyledi: “Bunun bizler için çok büyük bir önemi olacak mı? Zannetmiyorum. Ama insanlar bilsinler, bizlerin de bir günü var, bize ayrımcılıkla yaklaşan kişiler bilsinler. Bizi yok sayamazlar ama bizim için çok bir farklılık olur mu, sanmam. Bugünü öne çıkarıyorlarsa var olduğumuzu ve bizim de bir yaşantımız olduğunu görüyorlar demektir. O zaman Romanlar’a önce özgürlük haklarını vermek, onları ayrımcılıktan korumak, özgürce yaşamalarını sağlamalarını isterim. Bize maddi manevi destek olmalılar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.