Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı Medyascope’a konuştu: “İzmir’de yoğun bakıma ihtiyacı olup da acil servislerde sıra bekleyen hastalar var”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dünkü (12 Nisan) Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamaya göre koronavirüs nedeniyle yatak doluluk oranı korkutan iller arasında İzmir de var. Koca, İzmir, Çanakkale, Bartın, Sinop ve Rize’de yatak doluluk oranlarının yüzde 80’in üzerinde olduğunu açıkladı. Medyascope’tan Özgür Özdemir’e konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı şehirdeki genel durumu şu sözlerle özetledi: “İzmir’de yoğun bakım ihtiyacı olup da acil servislerde yer bekleyen hastalar var.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs salgınındaki kötü gidişata dair “Sorumlu hepimiziz, 84 milyon” sözlerine tepki gösteren Çamlı, “Bu açılma kararı, lebaleb kongreler, taziye ve cenaze törenlerini bu 83 milyon yapmadı” diye konuştu.

“İzmir’de yoğun bakımlar dolu, bunu böyle olacağını önceden söylemiştik”

Koronavirüs salgını Türkiye’de etkisini artırırken hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranları tehlikeli boyutlara ulaştı. Dünkü (12 Nisan) Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Fahrettin Koca, İzmir’de yatak doluluk oranının yüzde 80’in üzerinde olduğunu söyledi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı kentteki durumu şöyle anlattı: “İzmir’de yoğun bakımlar dolu. Buraya yatak bulmakta sorun çekiyoruz. Yoğun bakım ihtiyacı olup da acil servislerde bekletilen, geçici olarak kritik bakım servislerinde yatak boşalıncaya kadar bekleyen hastalar var. Bunun böyle olacağını önceden söylemiştik. Böyle bir vaka artışına sağlık sisteminin yeterli gelmeyeceğini hatta yoğun bakıma hasta seçmek zorunda kalacağımızı söylemiştik fakat söylediklerimiz ciddiye alınmadı. Arkadaşlarımız şu an yoğun bakımlara hasta seçmiyor, hastalara yatak bulmaya çalışıyor ancak bir süre sonra hasta seçmek seçmek zorunda kalabilirler.”

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı

“Varyant virüslerin yüzde 90’ı İngiliz virüsü”

Türkiye’de en sık görülen İngiliz ve Güney Afrika mutant virüslerine İzmir’de de sık rastlandığını belirten Çamlı, şehirdeki pozitif vakalardaki mutant virüslere dair şu bilgileri paylaştı: “İzmir’de günlük 1500’leri bulan pozitif vakalar var. Bunlardan yapılan örnekleme testlerinde bu vakaların yüzde 75’inde varyant virüs çıkıyor. Bu varyantların ise yüzde 90’ı İngiliz varyantı.”

“Böyle devam ederse talepler karşılanamayacak”

Koronavirüs salgınındaki tırmanışa dikkat çeken Çamlı, yoğun bakım servisine yatan hastaların uzun bir süre burada kaldıklarını söyledi: “Her gün 50 bine yakın bir vaka çıkıyor. Biz bu vakayla dünyada ilk üçe giriyoruz. Hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız. Bu vaka sayısına göre elbette yoğun bakım talebi de ortaya çıkacaktır. Yoğun bakıma yatan hastalar uzun bir süre burada yatıyor. Böyle devam ederse bu talebin karşılanamayacağı belli.”

“Önlem almak yerine normalleşme adımları atıldı”

Hükümetin normalleşme adımlarını da eleştiren Çamlı, “Bilim insanları hep uyarılarda bulundu. Biz kontrollü normalleşme dönemi başlarken de uyardık. Bazı bilim insanları nisan ayında üçüncü pikin ortaya çıkabileceğini söyledi. Önlem almak yerine kontrollü normalleşmeye geçildi. Bu hangi bilimsel veriye göre yapıldı bilmiyoruz. Ne kadar yoğun bakım ve pandemi servisi açmaya çalışırsanız çalışın önemli olan, vaka artışlarını sahada birinci basamakta durdurabilmek. Burada önemli olan bulaş zincirini kırmak ve salgının yayılmasını kontrol altına almaktır. Eğer salgını hastanede karşılamaya devam ederseniz ne kadar iyi altyapınız olursa olsun süre sonra buna cevap veremezsiniz” dedi.

“Lebaleb kongreleri, taziye ve cenaze törenlerini 83 milyon yapmadı”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs salgınındaki kötü gidişata dair “Sorumlu hepimiziz, 84 milyon” demesine tepki gösteren İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işin sorumlusu gerçekten ortaya çıkmalı. 84 milyon olduğunu düşünmüyorum. Bilim Kurulu üyelerinden biri ‘Bilim Kurulu kararlarına göre salgın yönetilse bu hale gelmezdi’ dedi. Demek ki salgını yönetenler Bilim Kurulu’na göre hareket etmiyorlar. Bu açılma kararı, lebaleb kongreler, taziye ve cenaze törenlerini bu 84 milyon yapmadı. Kimse sorumluluktan kaçmamalı. Bu salgını yönetirken şu anda geldiğimiz bu vaka ve vefatlardan sorumluların kim olduğunu 84 milyon biliyor aslında.”

Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında salgınla ilgili yeni önlemlerin açıklanması bekleniyor. Toplantıya dikkat çeken Çamlı, hükümete toplum sağlığını önceleyen adımlar atma çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.