Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020’de Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na başvuran 1687 kadından 844’ü evli olduğu erkek tarafından şiddete uğradığını bildirdi

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2020 Faaliyet Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, Mor Çatı’ya 395 kadın e-posta ile 24 kadın yüz yüze, bir kadın da mektupla ulaştı. 1687 kadından 844’ü evli olduğu erkek, 97’si babası, 81’i ailesi, 64’ü partneri ve 57’si eskiden evli olduğu erkek tarafından şiddete uğradığını bildirerek destek istedi.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 1990 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla feministler tarafından kuruldu. Kadınların, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve erkek şiddetinden uzakta bir yaşam kurabilmeleri hedefleyen vakfa, kurulduğu zamandan bu zamana 40 binden fazla kadın başvurdu. 2020 yılındaki başvuruları “2020 Faaliyet Raporu”unda toplayan Mor Çatı, raporda koronavirüs salgınının ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının kadınları nasıl etkilediğini de ele aldı. 

2020 yılında 65 yaş üstü 10 kadın Mor Çatı’dan destek istedi

Rapora göre 2020 yılında, şiddete maruz bırakıldığı için en çok 25-34 yaş aralığındaki kadınlar Mor Çatı’ya başvurdu. Maruz kaldığı şiddet için vakıftan destek alanların yaş aralığı 0 -75 oldu. 2019’da yaş aralığının en üstünde 70 yaş yer alırken bu yıl 75’e çıktı. Destek almak için geçen yıl 65 yaş üstü dört kişi başvururken bu sayı 2020’de 10’a yükseldi. 

Kadınlar 2020’de en çok psikolojik şiddete maruz bırakıldı

Mor Çatı’ya başvuran 1687 kadından 844’ü evli olduğu erkek, 97’si babası, 81’i ailesi, 64’ü partneri ve 57’si eskiden evli olduğu erkek tarafından şiddete uğradığını bildirerek destek istedi. 1687 kadından 1164’ü psikolojik şiddete, 849’u fiziksel şiddete, 374’ü ekonomik şiddete, 197’si cinsel şiddete, 61’i de ısrarlı takibe maruz bırakıldığını bildirdi. 

Raporda, “Özellikle pandemiden dolayı üniversitelerin uzaktan eğitime dönmesi ve genç kadınların aile evine dönmek zorunda kalması, kadınların kök ailelerinden yaşadıkları şiddete dair bize başvurmalarına sebep oldu” denildi. 

Toplumda “Türkiye’deki tüm sığınakların Mor Çatı’ya ait” olduğu algısı bulunduğu belirtilen raporda, “Mor Çatı dayanışma merkezi sığınağa giden kadınların yerini öğrenmek isteyenlerce 108 defa arandı. Çoğunlukla şiddet uygulayan erkekler, nadiren ise kadınların yakınları tarafından gelen bu aramalara cevaben sığınakların yerlerinin gizli ve paylaşılmasının ise yasal olmadığı bilgisini paylaşıyoruz. Genellikle kadınların şiddete maruz kalmaları nedeniyle sığınağa gitmelerini kabul etmeyen erkekler ‘Şiddet yoktu sadece tartıştık’, ‘Zaten psikolojisi bozuktu ondan gitti’ veya ‘Karım iyi değildi onun için, çocuğum için endişeleniyorum’ gibi manipülasyonlarla kadınlara ulaşmaya veya onların yerlerini öğrenmeye çalıştılar” denildi. 

Mor Çatı ile görüşen kadınların 502’si sığınak, 435’i hukuki destek, 313’ü sosyal yardım desteği ve 123’ü de kendisi ya da çocuğu için psikolojik destek talep etti. Rapora göre kadınların talep ve yardım istediği diğer konular şöyle: 

  • Ev ve iş bulunması konusunda destek olunması
  • Kürtaj konusunda yönlendirme
  • Çocukları için okul ya da kreş bulunması 
  • Tıbbi yardım talebi

Raporda Mor Çatı’nın 2020’de 28 kişiye sığınak desteği sağladığı belirtildi. 2020 yılında sığınağa gelen kadınların yaşları 20-58 arasında değişirken sığınakta kalan 28 kadından biri ilkokul mezunu, altısı ortaokul, dördü lise, dördü üniversite mezunu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.