Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB “Ölümleri durdurun” sloganıyla Ankara’da toplandı: “Her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı toprağa veriyoruz, iktidar suçu vatandaşa atıyor”

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla bugün (15 Nisan) birçok kitle örgütü ve meslek odası temsilcisi tüm Türkiye’de il sağlık müdürlükleri önünde toplandı. “Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun” sloganıyla bir araya gelen grupların Ankara’daki toplanma alanı Ulus Meydanı’ydı. TTB’nin düzenlediği açıklamaya Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi kitle örgütleri ve meslek odalarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) de katıldı.

Haber: Okan Yücel & Deniz Eker

TTB’nin çağrı yaptığı, koronavirüs salgını yönetiminin ve her gün artan ölümlerin protesto edildiği eylemde, Türkiye’nin bütün tabip odalarından temsilciler yer aldı. İlk sözü TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı aldı. Fincancı’nın ardından açıklama yapan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut şunları söyledi: “Alındığı söylenen önlemler ölümleri durduramayacak, sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunları çözemeyecektir. Salgın yoksulları ve işçileri vurmaktadır. Her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı toprağa veriyoruz ancak iktidar tüm uyarılarımıza rağmen önlem almak yerine tabloyu seyretmekle yetindi. Mızrak çuvala sığmayınca da maske, mesafe ve hijyen tekerlemesiyle suçu vatandaşa atıyorlar.”

Vedat Bulut, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınması gereken acil önlemleri ve diğer taleplerini kamuoyu ile paylaştı. Duyurulan talepler şöyle:

  • Salgın ile mücadele derhal geniş katılımlı ‘Yerel pandemi kurullarına’ devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek – meslek örgütleri ve toplum dahil edilmelidir.
  • Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan alışveriş merkezleri, fabrika, lokanta, atölye, şantiye gibi kalabalık ve kapalı alanlar derhal kapatılmalıdır.
  • Uluslararası dolaşım en aza indirgenmeli ve yalnızca çok gerekli şartlarda olmalı, yurtdışı seyahatlerinde 14 gün karantina uygulanmalıdır.
  • Aşılamada hedef toplumsal bağışıklık olmalıdır. Etkili bir aşılama programı uygulanmalıdır. Aşıda patenti ortadan kaldıracak uluslararası adımlar atılmalıdır.

“Bilim insanları yayın üretme konusunda bakanlığın çizdiği çerçevenin dışına çıkmalıdır, TTB bilimsel sorumluluğu almaya hazırdır”

Açıklamada bilim insanlarına da çağrı yapıldı: “Verilerin kamuoyu ile paylaşılmadığı, bağımsız bilimsel çalışmaların engellendiği şartlarda sınırlı da olsa eldeki mevcut veri ile ülkenin, bölgelerin, risk gruplarının özgün durumları gösterilmeli. Bilim insanları yayın üretme konusunda bakanlığın çizdiği çerçevenin dışına çıkmalıdır. TTB bilimsel sorumluluğu almaya hazırdır.”

“İşyeri ortamlarına gitmemeyi talep etmek en doğal sağlık hakkımızdır”

Topluma yapılan çağrıda ise şu ifadelere yer verildi: “Ekonomik çıkarlar için sağlığımızı hiçe atarak çalıştırıldığımız işyeri ortamlarına gitmemeyi talep etmek en doğal sağlık hakkı talebimizdir. Hareketliliği azaltıp bulaşı önlememiz için ekonomik destek, zamanında aşılama, şeffaf bilgi edinme yurttaşlık haklarımızdır.”

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hak taleplerimizi daha güçlü savunmanın en gerekli olduğu zamanlardayız. Toplumun yaşam hakkının dahi elinden alındığı bu dönemde, tüm demokratik kitle örgütlerine, siyasi partilere, toplum temsilcilerine bu talebi birlikte yükseltelim çağrısında bulunuyoruz.”

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip: “Bir an önce çarklar durdurulmalı, sosyal destek sağlanmalıdır”

Eyleme katılan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip de “Her gün 250’den fazla vatandaşımız önlenebilir bir hastalık yüzünden ölüyor. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalı, çarklar durdurulmalı, sosyal destek sağlanmalıdır” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: ”128 milyar doların sadece 8 milyar doları ile tam kapanma gerçekleştirilir”

Eylemde söz alan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iktidara seslenerek “Hiç ettikleri 128 milyar doların sadece 8 milyar doları ile tam kapanma gerçekleştirilir ve insanlarımızın da derdi çözülür ama bunu yapamazlar. İlk günden beri tercihlerini yandaştan yana, beş tane müteahhitten yana yaptılar ama halkın sağlığını hiçe saydılar. Yaşanan ölümlerin sorumlusu sizsiniz biz değiliz, 83 milyon değil. Önlem almayanlar, halkı hiçe sayanlar ve halkın sağlığın üzerinden siyaset yapanlar bu ölümlerin sorumlusudur” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.