Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kobani davası 3 Mayıs’a ertelendi – Mahkemede söz alan Selahattin Demirtaş mahkeme başkanına seslendi: “Yıllardır darbecileri yargılıyorsunuz, bizi onlarla karşılaştırmayın. Size değil cevap, günahımızı bile vermeyiz, biz halkın temsilcileriyiz”

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davasının ilk duruşması, bugün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkemede söz alan Demirtaş, “Yıllardır darbecileri yargılıyorsunuz, bizi onlarla karşılaştırmayın, biz çocuk değiliz. Size değil cevap, günahımızı bile vermeyiz. Biz halkın temsilcileriyiz” sözleriyle mahkeme başkanına tepki gösterdi. Mahkeme, avukatların yaptığı reddi hakim taleplerini geri çevirirken itiraz yolunu açık tutarak duruşmayı 3 Mayıs’a erteledi.

IŞİD’in Kobani’yi işgal girişimlerinin sürdüğü Ekim 2014’te “sınırın insani yardımlar için açılması” için HDP’li yöneticilerin çağrısıyla protesto eylemleri yapılmıştı. Eylemlerde  37 kişi hayatını kaybetmişti. Protestolardan altı yıl sonra açılan dava, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başlandı. Savcılık tarafından hazırlanan 3 bin 530 sayfalık iddianamede sanıklara yapılan temel suçlama ise “Kobani eylemlerini PKK’nın hedefleri doğrultusunda organize etmek”. Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi sanık hakkında binlerce yıl ceza isteniyor.

HDP davaya tam kadro katıldı

Davayı HDP eş genel başkanları, milletvekilleri, yöneticileri, tutuklu yakınları, avukatlar, barolar, STK ve siyasi parti temsilcisi, insan hakları örgütleri ve yurtdışından gelen heyetler izledi. Bin 200 avukat savunmayı üstlenmek amacıyla mahkemeye yetki belgesi sundu. Avukatların yanı sıra Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar’ın da aralarında bulunduğu gruplar davayı yakından takip etti. 

“Bu bir kumpas davasıdır”

Duruşmadan önce adliye önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, davayı “siyasi kumpas” olarak nitelendirdi. Sancar, “Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler ama yanıldıklarını bundan sonra da göstereceğiz. Bu bir kumpas davasıdır. Demokrasi, barış ve özgürlük için direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Avukatlar salona alınmadı

Mahkemeye katılmak için yüzlerce avukat başvurdu. Mahkemenin sadece 60 sanık avukatının mahkemeye katılmasına izin vermesi sonrası avukatlar karara itiraz etti. Mahkeme başkanı bu kararın salonun fiziki yapısı ve koronavirüs önlemleri nedeniyle aldığını belirtti. Ancak avukatlar karara itiraz ederek salonu terk etti.

Avukatların mahkemeyi terk etmesinden sonra kimlik tespitine devam edilmesine tepki gösteren Alp Altınörs, avukatları olmadan sorulara cevap vermeyeceğini belirtti. Altınörs, “Müşteki avukatlarının hepsi burada, sanık avukatlarının neden yarısı burada” diye sordu. Mahkeme başkanının tutuklu bulunan eski Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen’e sorduğu “Ne iş yapıyorsunuz” sorusuna ise Bilgen, “Belediye başkanı” yanıtını verdi. 

Soruları yanıtsız bıraktılar

Bunun üzerine duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan HDP’liler mahkeme başkanının kimlik tespitine ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Savunma hakkının eksiksiz biçimde yerine getirilmesi gerekiyor. Avukatların salonda hazır bulundurulmasını istiyoruz. Bu şekilde yargılamaya geçilemez” sözleriyle duruma tepki gösterdi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, “Yargılama usule uygun gibi gözüksün yapmak istiyorsanız avukatlar girsinler” diyerek avukatların tamamının salona alınmamasına itiraz etti.  

“128 milyar dolar nerede?”

Demirtaş, mahkeme başkanının kendisine daha fazla söz vermemesine tepki göstererek SEGBİS ekranından “Söz istiyorum” yazılı bir kağıt gösterdi. Demirtaş, duruşmanın ilerleyen saatlerinde de SEGBİS ekranına “128 milyar dolar nerede?” yazılı kağıt tuttu.

Alp Altınörs, Ayla Akat Ata ve Sebahat Tuncel’in yanı sıra Günay Kubilay, Beyza Üstün, Emine Ayna, Bircan Yorulmaz, Ali Ürküt, Bülent Parmaksız, İbrahim Binici, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Nezir Çakan, Zeki Çelik, Ayşe Yağcı, Berfin Köse, Meryem Adıbelli, Pervin Oduncu ve Dilek Yağlı mahkemede hazır bulundu.

“Size değil cevap, günahımızı bile vermeyiz”

Mahkemede kimlik tespiti yapılırken söz alan Gültan Kışanak mahkemeye tepki gösterdi. Kışanak, mahkemenin bağımsız olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Size verilen talimatlara uyuyorsunuz. Bu tiyatroda figüran olmayacağız. Yüz yüzelik ve alenilik ilkeleri yerine getirilmemiştir. Dava hükme bağlanmıştır. Sarayın talimatlarıyla karar veriyorsunuz.”

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mahkeme başkanının kimlik tespiti yapmak istemesine tepki göstererek, “Yıllardır darbecilere yargılıyorsunuz, bizi onlarla karşılaştırmayın. Biz çocuk değiliz. Bize darbeci muamelesi yapamazsınız.  Size değil cevap, günahımızı bile vermeyiz” dedi.

“Bu dosyaya konu olayların ortaya çıkmasını çok istiyoruz”

Mahkemeye verilen aradan sonra söz alan Kışanak ve Yüksekdağ’ın avukatı Mesut Beştaş, “Bu dosyaya konu olan olayların ortaya çıkması için çok istekliyiz. Bu olayların gerçekliğinin ortaya çıkarılması karşısında birçok bariyerin mevcut olduğunu görüyor ve inanıyoruz” diye konuştu.

Beştaş, Kobani davasındaki bazı isimlerin önceden de aynı suçlarla yargılandığını belirterek mahkemeye heyetine şöyle seslendi: “6-8 Ekim olayları esas alınarak yazılan bir iddianame var karşımızda. Buradaki isimlerle ilgili aynı konuyla ilgili  davalar açıldı. Bize göre dosya siyasi saiklerle ve tasfiye aracı olarak düzenlenmiştir. Önceden hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmış kişilerin dosyaları bu iddianameden ayrılıp ilk dosyalarına gönderilmesi gerekiyor.”

“Siz bize saygı göstermezseniz ben hiç göstermem”

Duruşmada söz alan avukatlardan Ercan Altuntaş, mahkeme başkanının kendisine yönelik kullandığı “Cüppeni giy öyle konuş” sözlerini eleştirdi. Altuntaş, “Siz bana böyle konuşursanız ben de ‘Adalet Mülkün Temelidir’ yazısını gündeme getiririm. Siz bağımsız mahkeme değilsiniz. Geniş anlamda hakim, savcı ve avukatlar meslaktaştır. Önce meslektaşlarınıza karşı kibar olun, saygılı olun, siz saygı göstermezseniz ben hiç göstermem” dedi.

Mahkeme heyeti, mükerrer yargılanma usülüne uygun olmadığı gerekçesiyle, Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel’e söz verilmesi talebinin reddine karar verdi. Kararın ardından 3 bin 600 sayfalık iddianame okunmaya başlandı, bunun ardından avukatlar alkışlarla bu kararı protesto etti.

Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel, iddianamenin okunmasından sonra mahkemeye yönelik reddi hakim talebini dile getirdi. Mahkeme heyeti reddi hakim taleplerinin yazılı olarak iletilmesine ve iletildiğinde değerlendirilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, avukatların reddi hakim taleplerinin itiraz yolu açık olarak geri çevrilmesine, duruşmanın 3 Mayıs’a ertelenmesine hükmetti.

Mahkeme salonu dışında ise üzerinde gazi rozeti olan bir kişinin “Terörist Selo” diye bağırması ve bozkurt işareti yapılarak “Kahrolsun PKK” sloganları atılması üzerine ufak çaplı bir gerginlik yaşandı.

Davayı izlemek için 11 yabancı heyet temsilcisi Ankara’ya geldi

Duruşma için çok sayıda yabancı heyet temsilcisi de Ankara’ya geldi. Kobani davasını izleyen yabancı heyetlerin isimleri şöyle: Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’nda bulunan İsveç Sosyal Demokrat Parti ile İtalya Demokratik Partisi, Avrupa Parlamentosu Avrupa Özgür İttifakı, Yeşiller Grubu’nda bulunan Fransa Halklar ve Bölgeler Dayanışma Partisi, Galiçya Ulusal Bloku (BNG), Polonya Sol Parti, Fransa Sol Parti, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti, Katalonya Halk Birliği Partisi (CUP), Birleşik Bask Partisi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler