Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, internetteki aşırılık yanlısı hareketleri tespit edebilecek algoritma kullanmaya hazırlanıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede güvenlik konusunda tartışmalar sürerken önümüzdeki yıl yapılacak seçim öncesinde terörle mücadele yasalarını sertleştirmek için hamle yapmaya hazırlanıyor. Yeni yasayla birlikte, internetteki aşırılık yanlısı içerikleri tespit edebilecek için algoritmaların kullanımına izin verilebilir.

Macron hükümeti, 2022’deki başkanlık seçimlerine giden yolda, güvenlik konusunda artan siyasi tartışmaların hedefi olmuş durumda. Hükümet, tartışmaların hedefi olmaktan kaçınmak için ise internetteki aşırılık yanlısı faaliyetleri tespit edecek algoritmaların kullanımına izin vermeyi planlıyor. Bu aynı zamanda, terörle mücadele yasalarını sertleştirme planının da bir parçası.

Reuters, Fransa’da hükümetin cihatçı ve aşırılık yanlısı sitelerdeki faaliyetleri özel algoritmalar kullanarak tespit etmek için yeni bir yasa tasarısı hazırladığını yazdı. Anadolu Ajansı ise bu tasarının fişlenme kolaylığına neden olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Macron, son dönemlerde artan terör saldırıları yüzünden bir süredir baskı altında. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, terör eylemlerini gerçekleştiren saldırganların, geçmiştekilerden farklı olarak, “daha yalnız ve genç, istihbarat servisleri tarafından bilinmeyen ve genellikle yerleşik İslamcı gruplarla herhangi bir bağlantısı olmayan” kişiler olduklarını söyledi. 

Darmanin, geliştirilecek algoritma sayesinde internetteki aşırılık yanlısı paylaşımların ve verilerin izleneceğini söyledi. Ardından, kimi hak savunucusu avukatların böyle bir uygulamanın şeffaf olamayacağı yönündeki endişelerine rağmen devletin, bağımsız gözetimle bunu yapabilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yasa tasarısının bu maddesinin kişisel özgürlükleri kısıtlayacağı eleştirisine, tüm büyük şirketlerin benzer şekillede algoritmalar kullandığı ve devletin de kullanabileceği şeklinde cevap verdi.

Yapılması beklenen yasa değişikliğine göre bir kişinin, “kafa kesme” gibi anahtar kelimeleri birden fazla defa arama motorunda aratması durumunda, devlet bunu öğrenecek ve harekete geçecek.

Darmanin, France Inter radyosuna verdiği demeçte, “Fransız topraklarına yapılan son dokuz saldırı, güvenlik servislerinin izleme listelerinde yer almayan ve radikalleştirildiğinden şüphelenilmeyen kişiler tarafından gerçekleştirildi” dedi. Fransa hükümetinin, bu yüzden yeni yöntemlere ihtiyaç duyduğunu belirten Darmanin, sözlerine “2017’den beri devlet tarafından engellenen 35 saldırıdan ikisi, çevrimiçi istihbarat çalışmasıyla durduruldu. Bu da çevrimiçi istihbarat konusunda yeni kararlar alarak, terörle mücadele yasalarını sertleştirmek gerektiğinin bir kanıtı” diye devam etti.

Şu anda tüm anketler, aşırı sağcı Marine Le Pen‘in 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’a karşı ikinci tura kalacağını ve oylarını artıracağını gösteriyor. Le Pen, Macron’a güvenlik, terörizm ve göç konusunda giderek daha fazla saldırıyor. Geçen hafta sonu, haftalık gazete Journal du Dimanche‘ın yaptığı bir anketin sonuçları vatandaşların yüzde 86’sının 2022’de verecekleri oylarda, güvenlik konularının önemli bir rol oynayacağını ortaya koydu.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.