Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Latin Amerika salgına teslim oldu, vaka sayılarında düşüş kaydeden Fransa’da normalleşme adımları başlıyor

Latin Amerika salgına teslim olmuş durumda. ABD’de 100’den fazla üniversite, güz döneminde yüz yüze eğitime geri dönmek isteyenler için aşılanmış olmayı şart koşacak. Vaka sayılarında düşüş kaydeden Fransa’da normalleşme adımları başlıyor. Salgının en ağır günlerini yaşayan Hindistan’a ilk ABD yardımı ulaştı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Latin Amerika salgına teslim

Güney Amerika kıtası dünya nüfusunun yüzde 8’ini oluşturduğu halde geçen hafta koronavirüsten kaynaklanan ölümlerin yüzde 35’i bu kıtada gerçekleşti. Salgın neredeyse tüm kıtada sağlık ve politik bir krize dönüşmüş durumda. İlk günlerde salgınla mücadelede parmakla gösterilen ülkelerden Uruguay, şu an kıtada nüfusuna göre ölüm oranı en yüksek ülkelerden biri.

Vaka ve ölüm rakamları Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Peru ve Venezüela’da da rekor kırmaya devam ediyor. Venezüela’da resmi rakamlara göre, virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı ocak ayına göre yüzde 86 arttı.

Kıtanın salgından bu derece fazla etkilenmesinin arkasında aşılara kısıtlı sayıda erişim, sağlık sistemlerinin zayıf olması ve kötü ekonomik yönetimden dolayı salgın tedbirlerinin uygulanmaması olduğu belirtiliyor. Ayrıca 200 milyondan fazla nüfusa sahip Brezilya’da, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun salgını umursamaması ve hiçbir salgın önlemi almamaya yönelik politikaları da tehlikeli virüs varyantlarının komşu ülkelere taşınmasına sebep oluyor.

ABD’de 100’den fazla üniversite, güz döneminde kampüse dönmek isteyenler için aşılanmış olmayı şart koşacak

ABD’de 100’den fazla üniversite, güz dönemini yüz yüze okumak isteyen öğrenciler için aşılanmış olmayı zorunlu hale getiriyor. Salgının başından bu yana ülkedeki üniversitelerden yayıldığı düşünülen vakaların sayısının 700 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

Ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 856 artarak 575 bin 199’a yükseldi. ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve geldiği 20 Ocak’tan bu yana aşılama programlarında önemli bir gelişme kaydeden ülkede, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre 143 milyondan fazla kişiye ilk doz, 99 milyondan fazla kişiye ise ikinci doz aşıları uygulandı.

Vaka sayılarında düşüş kaydeden Fransa’da normalleşme adımları başlıyor

Ortalama yeni vaka sayısının 50 bine ulaşmasıyla bahar döneminde ülke genelinde kapanmaya giden Fransa’da, yeni vaka sayılarının düşmesiyle beraber normalleşme takvimi de açıklandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından açıklanan takvime göre, ülkedeki okulların gelecek hafta açılması kararlaştırılırken 19 Mayıs’tan itibaren de müzeler, sinemalar, alışveriş merkezleri ve kafeler müşterilere hizmet vermeye başlayacak.

Öte yandan 19 Mayıs’tan itibaren ülke genelinde saat 19.00’da başlayan sokağa çıkma yasağı saat 21.00’e uzatılacak.

Vaka sayılarında rekor kıran Hindistan’a ilk ABD yardımı ulaştı

Günlük ortalama 350 bin yeni vaka ve 3 bin 500’ün üzerinde kaydedilen ölümle salgının en kötü günlerini yaşayan Hindistan’a, ABD’den gönderilen ilk yardım paketi ulaştı. Beyaz Saray yönetimi tarafından ülkeye gönderilen bir milyonun üzerinde test kiti, 400 oksijen tüpü ve daha birçok tıbbi ekipmanı taşıyan dev nakliye uçağı ülkenin başkenti Delhi’ye dün gece (29 Nisan) indi.

ABD’li yetkililer, önümüzdeki haftalarda da kişisel bağışlardan ve şirket yardımlarından oluşan çeşitli yardım paketlerinin Hindistan’a gönderileceğini belirtti.

ABD’nin yanı sıra 40 ülke daha Hindistan’a yardımda bulundu.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.