Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da 1 Mayıs eylemleri: En az 230 kişi gözaltına alındı

İstanbul’un çeşitli noktalarında sabahın erken saatlerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için yürüyüş ve eylemler düzenlendi. 1 Mayıs’ı kutlamak için farklı güzergâhlardan Taksim Meydanı’na çıkmak isteyenlere müdahale eden güvenlik güçleri, en az 230 kişiyi gözaltına aldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyelerinden oluşan heyet ise meydanda buluşarak Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı.

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için İstanbul’un birçok noktasından sabahın erken saatlerinde 1 Mayıs için yürüyüşler düzenlendi. Salgın önlemleri kapsamında alınan sokağa çıkma yasağına rağmen, sokaklara çıkan yüzlerce kişi 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istedi.

Beyoğlu, Gümüşsuyu ve Mecidiyeköy’ün farklı noktalarından başlayan 1 Mayıs yürüyüşlerine polis müdahale etti:

– Gençlik Meclisleri ve Sosyalist Dayanışma Platformu üyeleri Taksim’e çıkmak için Mecidiyeköy’de buluşup yürüyüşe geçti. Grubu Mecidiyeköy Meydan’da ablukaya alan polis, 19 göstericiyi gözaltına aldı.

– Gençlik Komiteleri üyeleri, Galatasaray Meydanı’ndaki polis barikatını aşmaya çalıştı. Göstericiler Galatasaray’da polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis çok sayıda üniversiteliyi gözaltına aldı.

– 1 Mayıs’ı kutlamak için Mecidiyeköy’den Taksim’e gitmek isteyen Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve Limter-İş, Dev Turizm-İş üyesi işçilere polis müdahale etti. 11 kişi gözaltına alındı.

– Devrimci Gençlik Dernekleri üyeleri İstiklal Caddesi’ne çıktı. Bariyerleri aşarak, Taksim Meydanı’na doğru koşan göstericilere müdahale eden polis, 10 kişiyi gözaltına aldı.

  • Dolmabahçe’den Taksim’e yürümek isteyen Umut-Sen ve DGD-Sen üyeleri, Gümüşsuyu’nda gözaltına alındı.

– Birleşik İşçi Kurultayı üyeleri de Mecidiyeköy’den Taksim’e çıkmak isterken gözaltına alındı.

– Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu üyesi dört kadın, Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’nden sloganlarla Taksim’e çıkmak isterken gözaltına alındı.

– Yeni Demokrat Gençlik (YDG) ve Partizan üyesi yedi kişi, Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’nden Taksim’e yürümek istedi. Sloganlar atan grup, Mecidiyeköy Meydanı’na gelen polisler tarafından gözaltına alındı.

– Emekçi Hareket Partisi üyeleri, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na yürümek istedi. “İşsiz, aşsız bırakan sermayeyi yıkacağız” pankartı taşıyan EHP üyelerine polis müdahale etti.  

– Taksim’e çıkmak isteyen Birleşik Mücadele Güçleri ve Halkevleri üyelerine polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri, Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), 1 Mayıs’ı kutlamak ve yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Meydanı’nda buluşarak Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı.

Taksim Anıtı önünde bir araya gelen meslek örgütleri ve milletvekilleri, 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bir açıklama yaptı.

1 Mayıs’ı bir kez daha yasakların gölgesinde kutladıklarını söyleyen Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının buluşmasına tahammül edemeyenler bugün Taksim Meydanı’nı barikatlarla çevirdiler. Bu barikatlar ülkemizi yöneten siyasi iktidarın pandemi sürecindeki tercihlerinin simgesidir. Bu barikatlar işten çıkarma yasağı adı altında binlerce işçinin Kod 29’la tazminatsız işten çıkartılmasını, ücretsiz izin dayatmasıyla üç milyona yakın işçinin ve ailesinin günde 50 lirayla yaşamaya mahkum edilmesini anlatıyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.